Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Bugojno: Zbog vrućine i ujeda insekata sve više osoba traži ljekarsku pomoć

Preuzmite sliku

Zbog visokih temperatura i povećane vlažnosti zraka sve više stanovnika bugojanske općine traži ljekarsku pomoć – potvrdio je Feni dežurni doktor u Službi hitne pomoći u tom gradu Dino Šečić.

Uglavnom se radi o hroničnim bolesnicima koji se žale na glavobolju, vrtoglavicu i opću malaksalost, i nerijetko već dehidriranim osobama.

-Građanima savjetujemo da povećaju unos tečnosti, ali da ne piju pića koja sadrže umjetne zaslađivače. Važno je da se jede kuhana hrana, svježe voće i povrće. Ove upute se odnose pogotovo na rizične skupine stanovništva – kazao je.

Dodaje da bi građani trebali izbjegavati boravak na suncu od 10 do 17 sati, te uzimati redovno terapiju u slučaju da im je propisana od strane ljekara.

Ističe, također, da je enormno povećan broj ujeda stršljena i drugih insekata, i da je zabilježno nekoliko ozbiljnih intervencija u saniranju posljednica tih pojava.

Dodaje da razloga za paniku nema, jer se “reakcije opasne po život javljaju samo kod genetski predisponiranih osoba, koje su već alergične na te stvari“.

-Ipak, ako građani primijete tegobe u vidu gušenja, vrtoglavice, stezanja u grlu, slabosti, ili osipa po tijelu koji se brzo širi, trebaju se javiti u nadležnu hitnu službu – naglasio je dr. Dino Šečić. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,