Ponedjeljak, 6. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Brojni vjernici Ramazanski bajram dočekali u obnovljenoj džamiji Ferhadiji (FOTO)

Preuzmite sliku

Vjernici iz Banjaluke i okolnih gradova, kao i dijaspore, jutros su klanjali bajram-namaz u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci, prvi put nakon njenog svečanog otvaranja, javlja Anadolu Agency (AA). 

Veliki broj vjernika, i stari i mladi, u svečanoj atmosferi obilježili su početak Ramazanskog bajrama, a nakon bajram-namaza čestitali su praznik riječima “Bajram šerif mubarek olsun”.

Osman efendija Kozlić, muftija banjalučki, u ime svih prisutnih vjernika u Ferhat-pašinoj džamiji i prisutnih u drugim džamijama u Banjaluci i banjalučkom muftijstvu, izrazio je zadovoljstvo što je obavljen prvi bajram namaz nakon svečanog otvorenja u lijepoj atmosferi i finom ambijentu. On je u Ferhadiji uputio bajramsku poruku.

Moja današnja poruka bila je vezana za, s obzirom da je Ramazanski bajram, odnosno ramazan vezan za objavljivanje svete knjige muslimana Kur'ana, moja poruka je bila vezana za one jasne kur'anske poruke koje treba slijediti, a jedna od njih je bila da je mir bolji i da je nagodba i kompromis bolji. Tako da sam takvu jednu poruku uputio danas, ne samo muslimanima nego i svima drugima koji su imali prilike čuti ove današnje poruke”, rekao je Kozlić u obraćanju novinarima nakon bajram-namaza.

Odgovarajući na pitanja, istakao je da je i danas ponovio da je veliki problem što mladi odlaze iz zemlje.

“Mislim da sam kazao to i prošlog Bajrama, smatram da to treba ponavljati, stalno isticati i danas sam uputio poruku svim političarima u Bosni i Hercegovini, bez obzira iz koje konfesije dolaze, da njihov rad mora biti vrednovan i mjerljiv. Moraju se više fokusirati na konkretno rješavanje problema, a ne samo na njihovo kazivanje. Ono što mene interesuje, što je moja obaveza, obzirom da predvodim vjernike normalno da me zanima i da me zabrinjava kada se broj vjernika smanji u nekoj opštini, nekom džematu, tako da je moja obaveza da na to ukazujem s ciljem da nam svima, ako Bog da, bude bolje”, dodao je Kozlić.

Nakon namaza, vjernici su ispred Ferhadije džamije iskoristili priliku za kratko druženje. Obzirom da ih je veliki broj iz dijaspore, mnogima je ovo bila jedinstvena prilika da vide stare poznanike.

Dženan Gušić je rodom iz Banjaluke, a živi u Bostonu u Americi.

Osjećam veliko zadovoljstvo, kao da sam se ponovo rodio“, kazao je Gušić nakon što je klanjao namaz u Ferhadiji.

Danas zbog praznika radostan i veseo, planira obići mezare i posjetiti rodbinu u Sanskom Mostu, Sarajevu.

Besim Isić iz Banjaluke rekao je da će praznik posvetiti porodici.

Idemo s porodicom ručati, da se družimo, skupimo se malo da nam bude lijepo“, rekao je Isić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje