Srijeda, 20. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Broj korisnika javne kuhinje u Lukavcu se utrostručio za godinu dana

Preuzmite sliku

I dok Sindikat državnih službenika i namještenika i Vlada FBiH dogovaraju povećanje osnovice plaće sa 315 KM na 330 KM u narednoj godini, broj korisnika javnih kuhinja sve je veći. Tačno prije godinu dana u Lukavcu je počela sa radom Dječija narodna kuhinja. Od tada do danas broj korisnika se skoro utrostručio jer su po obrok počele dolaziti sve kategorije stanovništva koje su ugrožene.

Pet dana u sedmici, 14 članova uže i šire familije ove žene dobija obrok u kuhinji. Kaže da je to način da prežive, posebno zimi, kada nema posla na pijaci gdje ona radi.

“Otkako se otvorila ova kuhinja, mi ovdje svaki dan dolazimo. Nemamo nikakva primanja, moramo se ovdje hraniti. Gdje god odemo, tjeraju nas. Imam kćerku, unučad. Moram ih hraniti. Od čega ću”, kazao je Ervina Mehić, korisnica kuhinje.

“Svaki dan topli obrok. Grah, riža, makaroni, kupus, krompir, pira. I obavezno hljeb. I voća ako bude, potrefi se da nekada imamo i voća”, kazao je Miralem Jukić, kuhar.

Iako zamišljena kao dječija narodna kuhinja, danas sa kanticama i cekerima dolaze i ostali socijalno ugroženi lukavčani. Posebno penzioneri .

“Imam 280 maraka penzije. Kod mene ima troje. Dvoje djece, ja i žena. Borimo se koliko možemo”, naglasio je Šemso Sakić, korisnik kuhinje.

“Lijekove moje da poklopi samo. Znači, 300 maraka. Nemam šta dalje pričati. Ovo za mene znači puno”, kazala je Gospa Ilić, korisnica kuhinje.

Kuhinja je prošlog decembra imala 80 korisnika, danas 220. Od toga 98 djece od 7 do 14 godina.

“Imam četvero djece, ja, muž demobilisani borac. Nigdje ne radi. Mnogo mi ovo znači. Što se tiče kuhinje dobra je, čista, uredno spremaju”, kazala je Ramiza Rizvanović, korisnica kuhinje.

“Socijalno ekonomska situacija vidite kakva je. Vidite kako je teško. Nezaposlena sam, pomoć je svaka dobrodošla. Ovo je nešto posebno što znači svima nama”, istakao je Mersiha Borogovac, korisnica kuhinje”, istakla je Mersiha Borogovac, korisnica kuhinje.

Kuhinja opstaje zahvaljujući donacijama pojedinaca i humanitarnih organizacija koje dolaze u vidu hrane, a ponekad neko plati i komunalne račune za kuhinju.

“Sve veći broj korisnika se javlja koji se žele učlaniti. Socijalna situacija je jako loša, ne samo u Lukavcu, već u zemlji. Dobri ljudi nam pomažu koji su prepoznali radi ove dječije javne kuhinje. Nažalost, lokalna samouprava nije prepoznala”, istakla je Selma Zukić, Udruženje altruista „ Ruke prijateljstva“ Lukavac.

A sve veći broj gladnih ne prepoznaju oni koji su na vlasti, smatraju korisnici, koji imaju odgovor gdje domaći političare vode ovu državu.

“Nikud. Nikud je ne vode. Nikojem dobru. Šta bih im poručila…Na sramotu im bilo. Za ovu djecu našu”, istakla je Ramiza Rizvanović, korisnica kuhinje.

Za godinu dana u kuhinji je podijeljeno 65.000 obroka.

Udruženje altruista “Ruke prijateljstva“ uskoro planira otvoriti još jednu javnu kuhinju u lukavačkom naselju Turski Lukavac koja će snadbjevati stara i bolesna lica kojih ima već oko 100 na spisku. Osim toga, udruženje namjerava pokrenuti proizvodnju i obradu povrća, a sve za potrebe kuhinje. (N1 | Autorica: Nataša Tadić)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje