Ponedjeljak, 29. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Brnabić: Kroz tri projekta Srbija u RS ulaže 500 miliona KM

Preuzmite sliku

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je nakon današnje zajedničke sjednice vlada RS i Srbije u Istočnom Sarajevu da je saradnja ministarstava odlična.

– Infrastrukturni projekti između RS i Srbije u narednom periodu realizirat će se u vrijednosti od preko milijardu i 600 miliona KM. Aerodrom u Trebinju je investicija preko 100 miliona eura. Dogovorili smo se da zajedno gradimo i mjesto stradanja srpskog naroda, a to je Gradina, Jasenovac. Ali i da gradimo i identične udžbenike iz nacionalne grupe predmeta da budu identični – rekao je Višković.

Zahvalio je i za pomoć Srbije Bosni i Hercegovini, a posebno RS, u borbi protiv koronavirusa.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je kazala da su bili u stalnim kontaktima i sastancima kako bi mogli nastaviti s planiranjem novih projekata.

– U ovom trenutku kroz projekte hidroelektrane Buk-Bijela, kroz izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo i kroz aerodrom Trebinje, Srbija ulaže u RS oko 500 miliona eura. Ako uzmemo i ostale dvije hidroelektrane, Foča i Paunci, onda je to 787 miliona eura investicija u nekoliko narednih godina – rekla je Brnabić.

Kazala je da je jutros u Sarajevo stiglo još 10.000 vakcina “AstraZeneca” vakcina koje su donirane FBiH.

Na novinarsko pitanje kako komentariše navode bošnjačkih političara da RS nije mogla da ulazi u realizaciju projekta hidroeletrana jer su vode u nadležnosti BiH, a ne entiteta, Višković je kazao da se to radilo s nekom evropskom silom, bili bi proglašeni najboljim momcima.

– Gdje piše da su vode državne. Ako uzmete, vode, šume, šta to nama ostaje. Jer to preko Ustavnoog suda želite da nam uzmete teritorij. Za nas je to nedopustiva apelacija – rekao je Višković.Za danas je previđeno da Brnabić i Višković polože kamen-temeljac u Foči za hidroelektranu Buk-Bijela, prenosi RTS.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje