Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Britanski vojnik u potrazi za dječakom sa Igmana: “Čuvao je ovce i tražio cigaretu, a ja sam mu dao čokoladu”

Preuzmite sliku

Priča o Đuldini Kurtović iz Kladnja koja je pronašla britanskog vojnika koji joj je tokom rata u našoj zemlji poklonio plišanog medvjedića obišla je svijet prije dvadesetak godina.

Od tada ova djevojka iz Kladnja uspjela je pomoći još dvojici vojnika da stupe u kontakt sa djecom iz naše zemlje koje su upoznali tokom agresije.

Ovih dana njoj se javio još jedan britanski vojnik koji traži dječaka sa Igmana.

– Ja sam 1993. godine upoznala  vojnike u Kladnju. Mene je 2000. godine pronašao Peter Millns iz Engleske koji me pamtio iz rata. Prije dvije godine javio mi se drugi britanski vojnik Antony Miller da mu pomognem pronaći djevojčicu sa slike iz Donjeg Vakufa.

Dao mu čokoladu

– Sinoć me je kontaktirao bivši britanski vojnik Peter Moor koji traži dječaka sa Igmana. Kazao mi je da je da ga je upoznao dok je dječak čuvao ovce na Igmanu. On mu je tada tražio cigaru, a dao mu je i čokoladu. Kazao mi je da ima želju da ga vidi i sazna šta mu se desilo – kazala je Kurtović.

Dodala je i da su fotografije dječaka sa Igmana nastale tokom 1995. godine, ali da se vojnik Peter Moor ne može sjetiti imena dječaka sa slike. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje