Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Britanski ambasador Matthew Field posjetio Tuzlanski kanton

Preuzmite sliku

Sastanak predsjednika Skupštine i premijera Tuzlanskog kantona sa predstavicama Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona, Slađan Ilić, i premijer Tuzlanskog kantona, Kadrija Hodžić, susreli su se, u sjedištu Skupštine Tuzlanskog kantona, ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini, NJ.E. Matthew Fieldom i njegovom saradnicom, gđom Edibom Kapić.

Razgovarano je trenutnoj zdravstvenoj i političkoj situaciji u Tuzlanskom kantonu, problemu putne blokade Tuzlanskog kantona i pravcima djelovanja vlasti Tuzlanskog kantona u narednom periodu.

Predsjednik Skupštine, Slađan Ilić, istakao je da je vlast Tuzlanskog kantona politički stabilna i opredjeljena za veći angažman na višim nivoima vlasti a u cilju stavljanja Tuzlanskog kantona u bolji položaj, s obzirom da je u prethodnom periodu neravnopravnom raspodjelom, kako javnih prihoda, tako i sredstava dobijenih iz međunarodnih fondova, Tuzlanski kanton oštećen u znatnoj mjeri i uskraćen za mnoge projekte koji bi doprinijeli boljim uslovima za život građana.

  • Premijer Kadrija Hodžić istakao je niz pravaca djelovanja Vlade Tuzlanskog kantona koji su donijeli pozitivne pomake na području Tuzlanskog kantona, a to je između ostalog, opredjeljnost u borbi protiv korupcije koja je prepoznata kao najveći problem bosanskohercegovačnog društva, te većoj transparentnosti rada Vlade TK.

    Usvajanjem Strategije za borbu protiv korupcije, pripremanjem Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u TK, te formiranjem Ureda za borbu protiv korupcije, stvara se dobar temelj u borbi protiv ove degenerative pojave u društvu.

    Nj.E. Matthew Filed pozdravio je djelovanje vlasti Tuzlanskog kantona i istakao da su prioriteti izneseni u izlaganjima predsjednika Skupštine i premijera Tuzlanskog kantona podudaraju sa prioritetima djelovanja Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini u smislu borbe protiv korupcije, vladavine prava, veće transparentnosti i digitalizacije.

    Zaključeno je da će saradnja vlasti Tuzlanskog kantona i Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini biti pojačana u budućnosti, naročito u dijelu podrške Ambasade projektima koji imaju za cilj borbu protiv korupcije, te stavljanja Tuzlanskog kantona u ravnopravan položaj sa drugim kantonima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje