Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Brčko: Preminuo fra Mirko Jozić

Preuzmite sliku

Sinoć je u Brčkom preminuo fra Mirko Jozić, teolog, filozof i donedavni predsjednik brčanskog “Napretka”.

Za vrijeme angažmana u „Napretku“  fra Mirko je dao nemjerljiv doprinos kulturnom životu Brčko distrikta BiH, a u svome radu insistirao je na intenzivnijoj saradnji nacionalnih kulutrnih društava u Brčkom te je na njegovu inicijativu realizirano nekoliko vrijednih zajedničkih projekata „Napretka“, „Preporoda“ i „Prosvjete“ u Brčkom.

Fra Mirko Jozić je rođen 21.1.1947.godine u Donjem Vukšiću kod Brčkog. Osnovnu školu je pohađao u Ulicama i Bukviku, a gimnaziju u Visokom. Studirao je na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu a diplomirao na Teološkom fakultetu u Ljubljani 1977.godine.  Studij filozofije završio je u Sarajevu 1982.godine, a iz oblasti filozofije doktorirao je 1986. na univerzitetu Ludwig Maximilian u Münchenu. 

Za svećenika je zaređen 1974.godine. Bio je kapelan u Tuzli od 1974.do 1977.godine, a zatim nastavnik na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom ((1986-1988.). Od 1988.je radio kao profesor filozofije na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Bio je gostujući profesor na Philosophisch – Theologische Hochschule der Franziskaner u Münsteru(1989-1990.), predavač na Institutu za teološku kulturu laika pri Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu(1993-1995.). Vlastite radove i prijevode objavljivao je u Biltenu Franjevačke teologije u Sarajevu, te časopisima Jukić i Dijalog. Po odlasku u mirovinu radio je kao župni vikar u Gornjem Zoviku, a u periodu 2018.-2022. obnašao je dužnost predsjednika HKD “Napredak”, podružnica Brčko.

Vrijeme ispraćaja i sahrane fra Mirka Jozića bit će naknadno objavljeni. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,