Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Brašnjić o početaku nove školske godine u TK: “Pozivam roditelje na saradnju”

Preuzmite sliku

Nakon svih provedenih pripremnih aktivnosti škole u Tuzlanskom kantonu spremne dočekuju početak nove školske 2020/2021. godine.

Povratak učenika u školske klupe kada je u pitanju Tuzlanski kanton odvijat će se u nekoliko faza, potvrdila je u razgovoru za Tuzlanski.ba Fahreta Brašnjić, ministrica obrazovanja i nauke TK.

Sve škole su obezbijedile potrebna sredstva za dezinfekciju, tečne sapune kao i zaštitne maske za nastavnike i osoblje škola, dok će roditelji morati obezbijediti maske za svoju djecu.

‘Posljednjih nekoliko sedmica intezivno smo se bavili organizacijom nove nastavne godine s fokusom na poštivanje higijensko-epidemioloških mjera. Sve smo radili u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH kao i Kriznim štabom Ministarstva zdravstva TK. Školama je dostavljeno sve ono što je potrebno da urade, a mi kao Vlada TK smo potrudili smo se da obezbijedimo dodatne količine sredstava. U narednim danima ćemo ići sa novim isporukama uglavnom školama ne smije nedostajati ništa kada su u pitanju sredstva za higijenu i dezinfekciju’ – kaže ministrica Brašnjić i dodaje kako će se početak nove školske godine odvijati periodično.

‘Sukcesivan početak nove školske godine je zapravo i preporuka epidemiologa. Na ovaj način smanjujemo mogućnost transmisije. O ponedjeljka u školske klupe vraćamo učenike od 1 do 4 razreda i to će da bude u grupama jer u jednom zatvorenom prostoru ne smije biti više od 15 učenika. Tako da u najvećem borju imamo odjeljenja podijeljena u dvije grupe. S tim kada je u pitanju razdredna nastava od 1 do 4 razreda oni će svakodnevno dolaziti u školu po grupama i ostaju maksimalno 120 minuta u školi nakon čega uz pauzu od 30 minuta može početi nastava za drugu grupu učenika’ – pojašanjava naša sagovornica.

Kada su u pitanju stariji razredi oni će također u grupama pohađati nastavu ali će se mijenjati sedmično.

‘Odvijat će se intezivna nastava što znači da će dvije nastavne jedinice biti obrađene za jedan čas. U sedmici kada su djeca kući nastavnici imaju obavezu da kontaktiraju sa učenicima odnosno da im šalju dodatne materijale kako bi se održavala radna atmosfera’ – istakla je ministrica Brašnjić.

 • Resorna ministrica ističe kako je veoma važno za mentalno zdravlje djece da se vrate nastavi u školama i apeluje na roditelje da budu odgovorni partneri Vladi TK i resornom ministarstvu kako bi proces odvijanja nove školske godine se odvijao bez poteškoća.

  ‘Sva istraživanja su pokazla da su djeca bila najveći gubitnici za vrijeme trajanja online nastave. Zato je veoma važno da se nastava odvija u školama. Uspjeli smo na neki način sačuvati obrazovni proces međutim odgojni proces je tu malo zakazao. Ništa ne može da zamijeni živu riječ i zato apelujem na roditelje da budu maksimalno ozbiljni i odgovorni jer nam na taj način mogu puno pomoći. Mogu pratiti zdravstveno stanje svoje djece i da im mjere temperaturu prije odlaska u školu s tim što i škole zadržavaju pravo da mjere temperaturu ukoliko se ukaže potreba za to. Vjeruejm da će model koji smo kreirali biti dobar i da neće biti potrebe za uvođenjem dodatnih mjera.

  Na pitanje šta ukoliko se u nekoj od škola pojavi slučaj virusa COVID-19, ministrica Brašnjić je kazala da će u tom slučaju doći do izolacije te grupe učenika u kojoj je potvrđen slučaj korona virusa.

  ‘Ukoliko se ustanovi da je neko od učenika pozitivan na COVID-19 ta grupa učenika ide u izolaciju dok će nastavnik biti testiran. Svi učenici su do učionica obavezni da nose maske s tim što će učenici do 11 godina biti oslobođeni da nose maske tokom trajanja nastave. Svi ostali su obavezni da nose maske i tokom nastave izuzev primjerice učenika koji boluju od astme, njima će biti obezbijeđena veća distanca’ – kaže Fahreta Brašnjić.

  Podsjećamo, Vlada Tuzlanskog kantona pobrinula se da učenici od 1 do 4 razreda dobiju besplatno udžbenike, a za ovu namjenu Vlada TK izdvojila je 540.000 KM.

  ‘U pitanju je nabavka po četiri osnovna udžbenika. Trenutno je u toku distribucija tih udžbenika i oni će učenike dočekati u školskim klupama. Također, važno je da naglasim kako smo u proteklom periodu imali i projekat sa Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke u okviru kojeg će za socijalne kategorije određenih razreda ovo godine su to 3 i 4 razredi biti obezbijeđen kompletan paket udžbenika’ – istakla je ministrica obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona. (Tuzlanski.ba)

  Treba istaknuti da su UNICEF i drugi donatori kao podršku početka nove školske godine donirali određenu količinu zaštitnih maski, dezinfekcionih sredstava i sapuna, a najavljena je i dodatna podrška drugih nevladinih organizacija, domaćih kompanija ali i lokalnih zajednica.

  Također, na kraju treba naglasiti da postoji određena opasnost nemogućnosti dolaska učenika putnika u škole, a što zavisi od kompanija čija je djelatnost prijevoz putnika. (Tuzlanski.ba)

  Vezano | Nove preporuke školama u Federaciji

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje