Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Brammertz: Poricanje genocida je finalna faza njegovog počinjenja

Preuzmite sliku

Serge Brammertz, glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove tokom posjete Bosni i Hercegovini održao je gostujuće predavanje studentima Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

“Moja poruka studentima je uvijek ista, a to je “sve kritički sagledajte bez obzira ko vam to govorio i utemeljite sve na vlastitom mišljenju i vlastitom iskustvu, ne uzimajte ništa zdravo za gotovo”, kazao je Brammertz .

Komentarisao je i istrage koje se vode pred sudovima u Bosni Hercegovini.

“Bilo bi daleko od istine da su tužiteljstva i istrage u vašoj zemlji savršene. Daleko od toga. Ovdje dolazim već 14 godina i ono što vidim je da je u jednoj atmosferi glorificiranja ratnih zločinaca i negiranja genocida, situacija gora nego što je bila prije deset godina. Što se tiče samih suđenja za ratne zločine, tu je bilo pozitivnih pomaka. U Haagu smo podigli optužnice protiv 161 lica, što je više nego svi ostali međunarodni tribunali zajedno”, rekao je Brammertz , te dodao:

“Postignut je određeni napredak u istragama u Bosni i Hercegovini, ali mi smo samo djelimično zadovoljni jer bi željeli da se vodi više istraga protiv osoba na srednjem i visokom nivou. Ali ono što me najviše brine je regionalna saradnja. Postoje tu konkretni problemi s Hrvatskom koja ne pruža u okviru saradnje ono što bi trebala. Isto tako, postoje problemi i u saradnji sa Srbijom. Nekoliko desetina osumnjičenih je pobjeglo u Srbiju ili Hrvatsku i u takvoj situaciji vidimo da su mogućnosti daljeg nastavka istraga vrlo male, ali za tužioca koji vjeruje u pravdu, za mene je najšokantnija činjenica da osumnjičeni mogu preći svega nekoliko kilometara i onda biti van dosega”, kazao je Brammertz.

 • Sarajevo, BiH – 07. april 2022:
  Serge Brammertz, glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove tokom posjete Bosni i Hercegovini održao je gostujuće predavanje studentima Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu ( Samır Jordamovıc – Anadolu Agency )

  Dodao je da u ponedjeljak putuje u Zagreb, a za nekoliko sedmica u Beograd kako bi o tim problemima razgovarao sa tužiocima.

  Također je naglasio da je vrlo značajno poduzeti potrebne mjere da se zabrani svako negiranje genocida.

  “Mislim da bi bilo puno bolje i u ovoj zemlji, kao što je normalno i u Belgiji gdje imamo zakon o zabrani negiranja genocida, da to napravi vaša vlada sama, a ne to da to neko nameće izvana”, kazao je Brammertz te dodao:

  “Kada sam prije više od deset godina dolazio ovdje nisam čuo toliko komentara o tome koliko se glorificiraju ratni zločinci ili negira genocid. To ne znači da su ljudi tada drugačije razmišljali već da su možda bili pažljiviji kada bi s takvim mišljenjima izlazili u javnost. Činjenica da se sada više ne boje to raditi je ustvari potvrda da bi međunarodna zajednica morala snažnije reagirati na takve situacije. Jer koja je poenta osnivanja tribunala od strane Ujedinjenih naroda ako se utvrđene činjenice i presude ovdje ne prihvaćaju”, rekao je Brammertz,  te se u tom smislu dotakao i uloge političkih predstavnika.

  “Neprirodna je situacija kada se neko ovdje može natjecati za neku političku poziciju, a da mu u kriminalni dosije ne ulaze stvari kao što su presude za ratne zločine, donesene u Haagu. Za to su najvažniji vaši politički lideri koji bi tome trebali pristupiti puno zrelije. Uvijek kažem da je poricanje genocida samo finalna faza počinjenja genocida zato što se radi o kriminalnoj namjeri poticanja na počinjenje takvih zločina”, istakao je Brammertz.

  Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, izrazio je zahvalnost Brammertzu što je pristao da studentima Fakulteta političkih nauka održi predavanje.

  “Gospodina Brammertza doživljavamo kao najistaknutiju ličnost koja je svojim djelovanjem u institucijama u kojima djeluje vratila u dobroj mjeri vjeru i povjerenje u pravdu građanima Bosne i Hercegovine na čemu mu se najiskrenije zahvaljujem”, kazao je rektor Škrijelj.

  Predavanje Brammertza je organizovao Univerzitet u Sarajevu u saradnji sa Fakultetom političkih nauka, Institutom za historiju i Institutom za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje