Ponedjeljak, 27. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Bračni par iz Sarajeva želi usvojiti djevojčicu iz Sirije, evo kakva je procedura

Preuzmite sliku

Redakciji Avaza jučer se javio mladi bračni par iz Sarajeva koji želi da usvoji djevojčicu iz Sirije, rođenu pod ruševinama razornog zemljotresa, kojoj je majka preminula. 

Iz Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo pojasnili su kakva je procedura usvajanja djeteta iz druge države.

Kako je objasnila Silva Španjić, koordinatorica za pedagoške poslove, naši centri za socijalni rad nisu nadležni za to, te bi se konkretno ovom slučaju bračni par morao obratiti centru za socijalni rad u Siriji.

 • – Svaki centar za socijalni rad je nadležan za dijete koje se nalazi na području te države. Mi nemamo nikakve ingerencije. Sva pitanja koja se tiču usvajenja djece iz neke druge zemlje moraju se obratiti nadležnoj ustanovi u toj zemlji. Sva usvajanja idu u skladu sa Porodičnim zakonom FBiH, postoji jedan odjeljak koji se odnosi na usvajanja u kojem je objašnjena procedura – kaže Španjić.

 • Zaduženje institucija

  Dodaje da centar za socijalni rad ne može biti ni posrednik te da je za svako usvajanje djeteta zadužena institucija na čijem području živi dijete.

  Vezano | Djevojčici rođenoj ispod ruševina stradala cijela porodica

  – U tom konkretnom slučaju, ne vjerujem da će ta djeca u kratkom vremenu ići na usvajanje. Situacija je takva da se prvo mora vidjeti koliko ima djece, na koji način će se zbrinuti i imaju li srodnike – navodi Španjić.

  Objašnjava da bi došlo do usvajanja djeteta iz neke druge države moralo bi značiti da u toj državi ne postoji osoba koja bi dijete željela usvojiti. (Foto: Anadolija)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,