Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

BPK: Ostalo slobodno još 13 kreveta, najveći broj novozaraženih u jednom danu od početka pandemije

Preuzmite sliku

Ni situacija u Bosansko-podrinjskom kantonu nije zadovoljavajuća. Bilježi se rast novozaraženih u jednom danu, najveći od početka pandemije.

Ono što zabrinjava je što je većina novozaraženih sa ozbiljnim respiratornim problemima. Neki se smještaju u kantonalnu bolnicu, neki se šalju u UKC u Sarajevo, a mnogi su ostavljeni na kućnom liječenju. Mjere, za sada, neće biti pooštrene.

43 novozaražena u Bosansko-podrinjskom kantonu ne govori da se radi o velikoj brojci, ali za već opterećeni zdravstveni sistem, ona je itekako velika. U Kantonalnoj bolnici je na liječenju 10 pacijenata, 12 ih je u Sarajevu, a slobodno je 13 kreveta za koje se boje da će biti popunjeni, ukoliko se rast novozaraženih nastavi. Šta je uzrok povećanja broj zaraženih, može se pretpostaviti. Epidemiolozi imaju i svoju teoriju.

“Mi sada plaćamo cijenu 8. marta. Plaćamo cijenu 1. marta. Zatim imali smo situaciju gdje nismo 15 dana imali uopšte novozaraženih, kada je u drugim kantonima bilo. Imali smo godišnje odmore, skijališta. Nažalost, sada tu cijenu plaćamo”, ističe Medina Bićo, epidemiolog ZZJZ BPK.

JU Dom zdravlja u Goraždu sama se organizovala i napravila ovu covid ambulantu kako bi je odvojili od samog Doma zdravlja i pacijenata koji traže neku drugu zdravstvenu uslugu. Sve je više onih koji se javljaju sa ozbiljnim respiratornim problemima.

Sa upalom pluća u kratkom roku javilo se njih 38. U bolnicu ne mogu svi. Liječe se kući, a obilaze ih ekipe Doma zdravlja. Sistem se neće urušiti, poručuje prvi čovjek ove ustanove, ali će biti ugrožen ukoliko se broj novozaraženih ne počne smanjivati.

 • “Ono što se može desiti je da zbog sve većeg broja zaraženih koje morate fizički pokriti, jer mi liječimo ljude i idemo na adrese, oni su u izolaciji, ne smijemo pustiti da oni dolaze i da pogoršavaju svoje stanje i zaraze druge. Onda bi morali sve više i više ljekara koji dolaze iz drugih ambulanti povlačiti u borbu sa koronom”, pojašnjava Edin Čengić, direktor JU Dom zdravlja Goražde.

  Zbog toga je medicinski dio kriznog štaba predložio da djeca pohađaju online nastavu, da se ugostiteljski objekti zatvore na 14 dana. Ipak ovaj dio neće biti prihvaćen. Premijerka Kantona Aida Obućina kaže kako je prošlogodišnji “lockdown” ostavio posljedice. I ekonomske i one psihičke po stanovništvo.

  “Mi smo kanton koji graniči sa općinama u sastavu RS i to kretanje ljudi i roba je svakodnevno, prema tome doći će do kretanja i širenja virusa. Ukoliko će se uvoditi ‘lockdown’, onda bi mjerodavnije bilo da to bude na teritoriji cijele BiH, a ne sporadično u kantonima”, kaže Obućina.

  Ugostiteljski objekti, ali i svi oni u kojima se okupljaju ljudi, može imati najviše 15 osoba, od danas. Taj broj može biti prisutan i u vanjskim uslovima. Građani kažu da su mjere koje sada imaju dobre, ali se trebaju i poštovati. I inspekciju pozivaju da se uozbilji. (N1)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,