Četvrtak, 9. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Božo Jurić: Niko nema čarobni štapić da jednim zamahom pobijedi epidemiju

Preuzmite sliku

Povodom pogoršanja epidemiološke situacije izazvane širenjem pandemije odnosno virusa ‘Covid-19’ i na području Tuzlanskog kantona ministar zdravstva u vladi TK dr. Božo Jurić oglasio se putem Facabooka te pozvao građane da poštuju važeće epidemiološke mjere i preporuke.

Poštovani građani TK,

Svjedoci smo pogoršanja epidemiološke situacije kada je u pitanju Covid 19 i na teritoriju našeg kantona.

Pozivam vas i ovim putem da svi zajedno sudjelujemo u borbi protiv ove epidemije jer samo tako možemo očekivati rezultat.

Dakle, pozivam vas da poštujete važeće epidemiološke mjere i preporuke:

Nosimo zaštitne maske preko nosa i usta, izbjegavajmo boravke u zatvorenim prostorima u kojima se ne poštuju važeće epidemiološke mjere, često perimo i dezinfikujmo ruke.

Pozivam vas da se suzdržite od putovanja u druge kantone i države i da privremeno odložite masovnija druženja i okupljanja.

Nažalost, svjedoci smo da je i borba protiv Covid 19 postala i predmet političke borbe i politikanstva.

Predstavnici pojedinih političkih partija su očigledno “kratkog pamćenja”. Zaboravili su očigledno na koji su se način borili protiv ove pandemije dok su obnašali vlast.Zaboravili su da smo tada bili zatvoreni mjesecima, da djeca i stariji od 65 godina nisu smjeli tjednima izaći iz domova a da su privredni subjekti bili potpuno zatvoreni.

A sada je i ograničenje kretanja od 21 sat po nekima udar na ekonomiju i psihu čovjeka.

Uzgred ne žele da vide da su najrazvijenije evropske zemlje mjesecima u tzv. lockdownu i da niko nema čarobni štapić da jednim zamahom pobijedi epidemiju.

Ono što je indikativno da tada niko vladajućoj strukturi nije “podmetao klipove u točkove” i da smo svi imali isti cilj.

Posebno zabrinjava opće nerazumijevanje funkcioniranja zdravstvenog sustava.

Ne treba građanstvo npr. zavaravati informacijama da Domovi zdravlja kao ustanove primarne zdravstvene zaštite mogu obavljati zbrinjavanje pacijenata u stacionarnim uslovima jer te ustanove nemaju ni zakonske ni kadrovske niti materijalne kapacitete za takvu djelatnost.

Poštovani građani pozivam vas još jednom da poštujete važeće epidemiološke mjere i propise, navodi ministar zdravstva u vladi TK dr. Božo Jurić.

Poštovani građani TK

Svjedoci smo pogoršanja epidemiološke situacije kada je u pitanju Covid 19 i na teritoriju našeg…

Objavljuje Dr Božo Jurić – ministar zdravstva u vladi TKSubota, 20. ožujka 2021.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje