Ponedjeljak, 30. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

353

OPORAVLJENI

8

UMRLI

6
Preuzmite sliku

Božić i Hastor osuđeni zbog planiranja terorističkog napada u Tuzli i Istočnom Sarajevu

Državni sud proglasio je Maksima Božića i Edina Hastora krivim, zbog planiranja da počine teroristički napad u Istočnom Sarajevu i Tuzli i osudio ih na ukupno šest i po godina zatvora.

Božić i Hastor su proglašeni krivim da su, kao pripadnici radikalnog selefijskog pokreta, u kontaktu s drugim osobama, nabavljali oružje i eksplozivna sredstva te planirali i pripremali na području BiH izvršenje terorističkog napada. Božiću je izrečena kazna od četiri godine, a Hastoru od dvije i po godina zatvora, javlja BIRN BiH.

– Oni su planirali i pripremali napad na zgradu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu i zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanskog Kantona – navodi se u presudi.

Optužnica protiv Božića i Hastora podignuta je u julu 2018. godine, a optuženi su negirali krivicu mjesec dana kasnije. Nakon godinu dana suđenja, u završnim riječima krajem juna ove godine, Tužilaštvo BiH je zatražilo osuđujuću presudu za Božića i Hastora, dok su Odbrane predložile da se obojica oslobode krivice.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje