Srijeda, 20. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bošnjaci bojkotuju prijeme u povodu neustavnog “Dana RS-a”

Preuzmite sliku

Bošnjački poslanici koalicije Zajedno za BiH i delegati Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda nisu se danas odazvali prijemu kod entitetske predsjednice Željke Cvijanović u povodu 9. januara “Dana RS-a”, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine osporio kao dan tog bh. entiteta.

Time su, kao i ranijih godina, bošnjački zvaničnici u RS nastavili bojkot obilježavanja tog datuma.

Cvijanović je organizovala prijem za delegacije Narodne skupštine i Vijeća naroda RS, delegaciju Vlade i predstavnike RS u organima BiH, delegaciju Ustavnog suda RS-a, delegacije pravosudnih organa, Ministarstva unutrašnjih poslova, Akademije nauka i umjetnosti, kao i za delegacije boračkih organizacija, penzionisanih generala RS, Asocijacije stvaraoci RS, delegacije udruženja vojnih penzionera RS u Oružanim snagama BiH i Organizacije starješina bivše Vojske RS, te za delegaciju Ministarstva odbrane BiH.

Zakon o “Danu RS-a“ usvojen je u Narodnoj skupštini RS-a 25. oktobra 2016. bez prisustva poslanika tadašnje Koalicije “Domovina“ (SDA, SBiH, HSP), koji su smatrali da je to nastavak protivustavnog i antidejtonskog djelovanja entitetskog parlamenta, jer je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan 9. januar, kao Dan RS-a.

Entitetska vlada je tada predložila pomenuti zakon, nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo član Zakona o praznicima RS-a koji je precizirao 9. januar kao praznik i Dan RS-a.

Zakon o “Danu RS-a” ima svega četiri člana, u kojima je navedeno da je 9. januar “Dan RS-a“, te da se obilježava i praznuje kao sekularni praznik i da Vlada svojom odlukom uređuje način njegovog obilježavanja i praznovanja.

Prethodno je Komisija za provođenje referenduma 25. septembra 2016. godine provela referendum o 9. januaru kao “Danu RS-a”, iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje te potom poništio i rezultate izjašnjavanja građana. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: