Nedjelja, 25. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bosna i Hercegovina preuzima predsjedavanje ReSPA-om

Preuzmite sliku

Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) održala je 14. sastanak Upravnog odbora na ministarskom nivou 15.11.2022. godine u Tirani, Albaniji.

Ministri zaduženi za reformu javne uprave iz država članica ReSPA-e, kao i visoki predstavnici Europske komisije i članovi Upravnog odbora ReSPA-e na nivou viših službenika, pohvalili su postignuća ReSPA-e u protekloj godini.

Ova godina je označena kao jedna od ključnih za daljnju stratešku orjentaciju ReSPA-e. Ministri članica ReSPA-e u potpunosti su podržali ReSPA sporazum i mandat do 2031. godine, dok je Europska komisija dokazala punu posvećenost i podršku u okviru predstojećeg 5. Akcionog granta EK 2023-2025, a dogovoren je i sadržaj revidirane ReSPA strategije 2019. -2024. Ove rezultate nije bilo moguće postići bez snažne podrške i odlične suradnje između predstavnika vlasti uključenih u upravljačke strukture ReSPA-e, radnih grupa, oficira za vezu, predstavnika EU, brojnih eksperata angažovanih u različitim oblastima, kao i izuzetnog osoblja ReSPA-e.

  • „Koristim ovu priliku da izrazim svoju zahvalnost svima na odlično obavljenom poslu koji snažno motivira nas iz Sekretarijata ReSPA-e da pojačamo svoje aktivnosti, uključujući podršku u našim državama članicama na njihov zahtjev ”, istakla je gđa. Maja Handjiska-Trendafilova, direktorica ReSPA-e.

    Tradicionalno, ovaj sastanak članicama ReSPA-e služi za predaju i preuzimanje godišnjeg predsjedavanja ReSPA-om. Ovaj put, ministrica Milva Ekonomi, predsjedavajuća Upravnog odbora, predala je predsjedavanje ReSPA-om ministru Josipu Grubeši, koji je izjavio da će Bosna i Hercegovina blisko surađivati s ReSPA-om i uložiti značajne napore na daljnjem jačanju misije i aktivnosti ReSPA-e u regionu tijekom predsjedavanja Bosne i Hercegovine.

    Na otvorenoj sjednici, raspravljalo se o značaju strateške transformacije ljudskih resursa kako bi radna mjesta bila moderna i atraktivna za državne službenike, a ReSPA je predstavila rezultate pilot ankete o zadovoljstvu osoblja. Bila je to i prilika za neformalnu diskusiju na ministarskom nivou o ključnoj temi najboljih praksi za upravljanje ljudskim resursima u javnoj upravi.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje