Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bosna i Hercegovina na “vakcina mapi” samo bijela rupa

Preuzmite sliku

Bosna i Hercegovina je na “vakcina mapi” svijeta koju ažurira Bloomberg u društvu Tadžikistana, Kirgistana, Turknmenistana, Uzbekistana, Sjeverne Koreje, te još nekolicine centralno afričkih zemalja, za koje podataka o vakcinaciji još uvijek – nema!

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ocijenila je kampanju vakcinisanje protiv korone u Evropi kao “neprihvatljivo sporu”.

“Vakcine su trenutno naš najbolji način za izlazak iz ove pandemije”, rekao je u četvrtak direktor WHO Europe Hans Kluge (52).

Spora distribucija vakcina u Evropi dovodi do “produženja” pandemije.

  • “Distribucija vakcina mora se ubrzati jačanjem proizvodnje i uklanjanjem birokratskih prepreka”, rekao je Kluge.

    Ukupan broj koronskih infekcija registrovanih u Evropi uskoro će premašiti granicu od 45 miliona. Prema podacima koje objavljuje Bloomberg, do sada je distribuirano 590 miliona doza vakcina u svijetu, što je dovoljno da se vakciniše tek 3,9 posto svjetske populacije.

    Bosna i Hercegovina je na “vakcina mapi” svijeta koju ažurira Bloomberg u društvu Tadžikistana, Kirgistana, Turknmenistana, Uzbekistana, Sjeverne Koreje, te još nekolicine centralno afričkih zemalja, za koje podataka o vakcinaciji još uvijek – nema! U top 10 svjetskih zemalja koje su nabavile najviše doza u odnosu na broj stanovnika je i Srbija, koja je prema tim podacima nabavila skoro 29 doza na svakih 100 stanovnika.

  • Kada je u pitanju broj smrtnih slučajeva od početka pandemije, Bosna i Hercegovina i u tom segmentu stoji katastrofalno. Naime, prema posljednjim podacima koje je objavio worldometers.info, BiH je na šestom mjestu u svijetu po broju smrtnih slučajeva u odnosu na miliona stanovnika. (fokus.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,