Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Borrell u BiH: Uvjeravam vas da u ovom trenutku nema nikakvih prijetnji sigurnosti i bezbjednosti u BiH

Preuzmite sliku

Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Josep Borrell tokom posjete Bosni i Hercegovini poručio je da je važnost mira i sigurnosti nesporna i “svako od nas ima svoju ulogu u njihovom očuvanju“, javlja Anadolu Agency (AA).

Posjetu Sarajevu počeo je u bazi Butmir, gdje je prisustvovao još jednom događaju obilježavanja dostizanja inicijalnog operativnog kapaciteta snaga EUFOR-a tokom kojeg je general-bojnik Anton Wessely izvršio postrojavanje reprezentativnog sastava Multinacionalne bojne uključujući i nedavno aktivirane pričuvne snage.

“Posljednjih sedmica sigurnost evropskog kontinenta i mnogo šire, dovedena je u pitanje zbog brutalnih i ničim isprovociranih napada Rusije na Ukrajinu. Danas smo svjedoci neselektivnog granatiranja i uništavanja u ratnim dejstvima Rusije protiv demokratske Ukrajine. Danas se suočavamo sa onim što smo mislili da je u 21. vijeku potpuno nezamislivo. Ovdje u Bosni i Hercegovini rat ponovo vraća bolna sjećanja na ratove na Balkanu 90-ih godina. Uskoro je 30 godina od početka opsade Sarajeva. Sve nas to podsjeća da se ponovo suočavamo sa milionima izbjeglih, raseljenih lica”, rekao je Borrell.

Kako je kazao, “u ovom sukobu vladavine prava i vladavine jačega vidimo dobar podsjetnik važnosti očuvanja mira”.

“Ali, nekada da biste očuvali mir potrebno je pokazati i snagu. U ovom sukobu između vladavine prava i jedne gole agresije, svijet stoji ujedinjen, sa 141 zemljom članicom Ujedinjenih nacija koja je zahtijevala hitni prestanak ruske agresije. U ovom ključnom trenutku izuzetno je važno i prisustvo snaga EUFOR-a na terenu u osiguranju sigurnosti i bezbjednosti. Važnije je nego ikada. Upravo iz tog razloga smo uduplali naše postojeće snage na terenu u Bosni i Hercegovini sa četiri dodatne čete i dodatnim resursima. Još jednom uvjeravam građane Bosne i Hercegovine u naše čvrsto opredjeljenje za osiguranje sigurnosti i stabilnosti u BiH”, istakao je Borrell.

 • Poručio je da će kroz njihov angažman nastaviti da odvraćaju sve one koji bi se eventualno ohrabrili u naporima na destabilizaciji Bosne i Hercegovine.

  “Važnost mira i sigurnosti je nesporna i svako od nas ima svoju ulogu u njihovom očuvanju. Podsjetit ćemo se da je samo unazad 30 godina situacija ovdje bila mnogo gora. Od svojih predaka smo naslijedili prošlost, sa svim njenim dobrim i lošim stranama, ali isto tako budućnost tek posuđujemo od naših budućih naraštaja. Naša je obaveza uraditi sve što možemo da podržimo žrtve i kaznimo počinioce”, naglasio je Borrell.

  Poručio je da evropska vizija za BiH podrazumijeva mir i sigurnost.

  “Međutim, naš angažman ne treba trajati zauvijek”, rekao je Borrell.

  Pozvao je sve današnje političke aktere u BiH da zajednički rade, da ne blokiraju institucije, da udruže snage i iskoriste ekonomske potencijale, da ojačaju funkcionalnost države kroz borbu protiv korupcije.

  “I zato u ovom svečanom času, skoro 30 godina od početka opsade Sarajeva u prisustvu vas, pripadnika operacije Althea, pozivam izabrane dužnosnika i parlamentarce da zajednički rade na iznalaženju rješenja kroz zajedničko djelovanje u okviru institucija. Pozivam vas u snažnom uvjerenju da je budućnost Bosne i Hercegovine i regiona upravo pod okriljem Evropske unije kao najsnažnijeg garanta mira i stabilnosti”, naglasio je Borrell.

  Anton Wessely je kazao da su “oni kao vojnici dobili preciznu misiju, da podrže bh. vlasti u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja”.

  “Prisustvo Borrella ovdje sa nama pokazuje ujedinjenost i posvećenost Evropske unije u Bosni i Hercegovini koja je puno šira od samo naše vojne misije. Mislim da je ovo pozitivna poruka kako za naše vojnike tako i za građane Bosne i Hercegovine. Vojnici koji su postrojeni pred vama predstavljaju vojnu podršku Bosni i Hercegovini ne samo Evropske unije, nego ukupne međunarodne zajednice. Moja odluka da aktiviram rezervne snage proizašla je iz moje obaveze kao vojnika da budem spreman da odgovorim na sve situacije koje se mogu pojaviti i koje bi mogle imati uticaj na trenutno sigurnosno okruženje”, poručio je Wessely.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,