Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Borjana Krišto u Zagrebu: Podrška Hrvatske na reformi izbornog zakona i evropskom putu BiH

Preuzmite sliku

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima predsjedateljicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanu Krišto, koja boravi u prvom službenom posjetu Hrvatskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izrazio je želju za unapređenjem političkih, gospodarskih, kulturnih i ostalih aspekata suradnje Hrvatske s BiH te poručio kako će Hrvatska nastaviti pružati podršku susjednoj zemlji na europskom putu, radu na reformama za sticanje preduslova za otvaranje pregovora o pristupanju u EU-u, nakon sticanja statusa kandidata.

Najavljeno je kako će se u junu ove godine u Zagrebu održati zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade RH kako bi se na dnevni red stavile sve ključne teme odnosa dviju država.

“Gospodarska razmjena u 2022. dosegnut će čak četiri milijarde eura, što je velik napredak u našim gospodarskim odnosima, gdje je Hrvatska uz Austriju najvažniji ulagač u BiH. Nastojat ćemo da svi aspekti saradnje, od energetike, preko farmaceutske i prehrambene industrije, svih ostalih sektora suradnje, budu unaprijeđeni u periodu pred nama”, izjavio je Plenković.

 • Dodao je kako je važno poboljšati prometnu infrastrukturu, ali i suradnju u sprečavanju ilegalnih migracija.

  “Politički je stav Hrvatske vlade da mi niti želimo niti ćemo graditi fizičke barijere na granici između Hrvatske i BiH jer smatramo da umjesto gradnje fizičkih prepreka koje bi odvraćale dinamiku odnosa između naših ljudi i naroda, želimo unaprijediti saradnju između policija, MUP-ova, tehničkih i tehnoloških aspekata nadzora granice u sprečavanju nezakonitih migracija”, kazao je Plenković.

  “Naša politika jednakosti tri konstitutivna naroda u BiH i svih građana je konstanta, želimo da se sukladno dogovoru političkih stranaka koje formiraju vlast na državnoj razini nastavi proces izborne reforme kako bi u BiH svi konstitutivni narodi, a pritom ponajprije mislim na Hrvate, imali i pravni okvir poštenih izbora za svoje predstavnike u najviša tijela, ponajprije u Predsjedništvo BiH, jer ova praksa koju smo gledali u četiri od pet ciklusa izbora za Predsjedništvo BiH sigurno ne pridonosi ni povjerenju ni kvalitetnom funkcioniranju zemlje nego ostavlja tragove, rezerve i zazore”, izjavio je Plenković.

 • Poručio je kako je pitanje reforme izbornog zakona unutrašnje pitanje BiH, no kako Hrvatska kao susjed i partner koji poštuje teritorijalni integritet BiH, smatra da je dosadašnja praksa za izbor člana Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda pokazala da ga je “uvijek birao drugi većinski narod u Federaciji”.

  Dodao je kako ni svojevoljno suspendiranje demokracije u političkim strankama s hrvatskim predznakom u BiH nije uspjelo, pa ni izbor Borjane Krišto u Predsjedništvo BiH te kako je izborna reforma jedini put da se postigne imenovanje hrvatskog predstavnika.

  Vjerujemo da će se po uzoru na središnja tijela vlasti uskoro formirati i Vlada na nivou Federacije BiH, rekao je Plenković. Istaknuo je kako je tema hrvatskog člana u Predsjedništvu BiH jedna od rijetkih političkih tema u kojoj postoji konsenzus gotovo svih političkih aktera na domaćoj sceni.

 • Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto naglasila je kako je promjena izbornog zakona ponajviše u interesu BiH te kako “hrvatski narod nije jednakopravan u pogledu izbora političkih predstavnika u institucijama BiH”. Najavila je intenzivan rad na pitanju legitimnih političkih predstavnika u institucijama vlasti u BiH u narednom periodu, a kako bi se ubrzala rješenja ostalih pitanja.

  Premijer Plenković je izjavio kako će Hrvatska u svjetlu energetske krize pomoći BiH u opskrbi plinom kroz projekt južne interkonekcije od Dugopolja prema Zagvozdu, Imotskom i Posušju i povećanje kapaciteta LNG terminala na Krku.

  Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zahvalila se Hrvatskoj na pomoći na evropskom i NATO putu, posebno na stjecanju statusa kandidata u decembru prošle godine.

 • “Jedno od ključnih i prioritetnih pitanja za cijelu BiH su ograničene promjene Ustava BiH i promjena izbornog zakona BiH, moramo provesti odluke Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava, jer samo rješenja na principu ustavne jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH, kao i izbor legitimnih političkih predstavnika u institucijama gdje se štite kolektivna prava, a to su upravo Predsjedništvo i Domovi naroda, jamče opstojnost, sigurnost i europsku budućnost BiH”, izjavila je Krišto.

  Najavila je kako se uskoro očekuje usvajanje proračuna u BiH s ciljem uspješnog funkcioniranja institucija.

  Cilj BiH je što prije izaći iz statusa kandidata i otvoriti pregovore s EU-om kako bi BiH bila što bliže obitelji EU-a, istaknula je Krišto.

  U sklopu svog prvog službenog vanjskodržavničkog posjeta na novoj funkciji, Borjana Krišto sastaje se i s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem i predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje