Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Borci pred zgradom Parlamenta FBiH: Rješenje za borački zakon ili blokade?

Preuzmite sliku

Danas se očekuje rješenje statusa zakona o pravima demobilisanih boraca, za koji je u prošli ponedjeljak rečeno da je usaglašen, a u četvrtak da usaglašenog teksta ipak nema. 

Isprovocirani tvrdnjama da tekst zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica u konačnici nije usaglašen, predstavnici demobilisanih boraca danas su došli pred zgradu Parlamenta Federacije BiH. Kazali su da će čekati do 13 sati da se riješi status tog zakona, a ukoliko se ništa ne uradi, moguće su nove blokade u ovom entitetu.

Podsjetimo da je zajednička komisija za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u Parlamentu FBiH u prošli ponedjeljak sjedila pet sati. Na sjednici su osim članova Komisije bili čelnici boračkih odbora oba doma Parlamenta FBiH, poslanici predlagači amandmana na ovaj zakon i predstavnici demobilisanih boraca.

Učesnici su nakon sjednice, svi redom, izjavili da je tekst zakona konačno usaglašen, a predsjedavajući Komisije Jasenko Tufekčić je kazao da će taj usaglašeni tekst čim prije biti upućen domovima na usvajanje. No, već u četvrtak Kolegij Predstavničkog doma nije mogao sazvati sjednicu jer, kako je kazano, usaglašenog teksta zakona nema ni na papiru, a ni na protokolu Parlamenta.

Istog dana, dakle u četvrtak, Tufekčić je kazao da je ipak došlo do problema sa tekstom zakona, jer kad su se radile tehničke pripreme, u usaglašenom tekstu se pojavio i amandman koji, prema njegovim riječima, nije trebao biti tu. Istakao je da se radi o amandmanu Udruge Zaboravljeni branitelji, a koji se tiče visine boračkog dodatka.

Zbog takvih vijesti predstavnici boraca u petak ujutro su ušli u zgradu Parlamenta, ali su je u poslijepodnevnim satima napustili. Oni su u petak demantovali Tufekčića, ustvrdivši da je u usaglašenom tekstu zakona koji oni imaju nakon Komisije sve onako kako je i usaglašeno na Komisiji, uključujući i dio vezan za dodatak.

Podsjetimo da borci više od godinu traže borački dodatak, ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja i javnu objavu boračkog registra. Zakona o pravima demobilisanih boraca nema od 2010, a najnoviji tekst je usvojen u različitim tekstovima u oba doma tokom jula. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,