Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Boračke organizacije ogorčene izjavom gradonačelnika Lukavca kojom izjednačava Armiju RBiH sa agresorkom vojskom

Preuzmite sliku

Izjednačiti prava boraca svih vojski iz posljednjeg rata, stav je gradonačelnika Lukavca Edina Delića.

Delić je za RTV Lukavac, tokom obilježavanja Badnjeg dana poručio da bi borci Vojske Republike Srpske u Lukavcu, kao i borci Armije Republike Bosne i Hercegovine trebali imati jednaka prava pri odlasku kod doktora ili pri ovjeravanju knjižica. Isto misli da bi trebali imati borci Armije Republike Bosne i Hercegovine u Republici Srpskoj.

“Zašto u ratu u kome niko nije pobjedio, u ovom prošlom, zašto borac koji je demobilisan, a bio je na drugom dijelu teritorije, recimo, Srbin iz Lukavca, koji je bio u ratu u Doboju ili Bijeljini, a vratio se u Lukavac, ili musliman iz Bijeljine koji bio sa nama ratu u Lukavcu, pa se vratio u Bijeljinu, zašto nemaju ista prava kao njihovi saborci ovamo”, rekao je Delić.

Delić je naglasio da zločince ne štiti, da poštuje žrtve, te dodao da se ovo odnosi na one koji su se borili po pozivu.

“Sada neko ko je bio musliman i cijelo vrijeme bio u Lukavcu ima pravo i da ovjeri knjižicu, i dođe preko reda kod doktora, ima boračku organizaciju, a ovdje ljudi ne smiju pomenuti da su bili u ratu. Kao što neko ko je bio u Konjević Polju, naš borac, u čemu je problem da mi toj kategoriji priznamo jednaka prava”, zapitao je Delić.

Delić je naglasio, da se u toku razgovora, nalaze u selu Krtova, kojeg je rat podijelio na dva dijela, da entitetska linija razgraničenja prolazi kroz pola sela.

“Želimo kazati da tu granicu želimo vidjeti kao budući most za prevazilaženje svih problema. Građani sa obje strane entitetske linije trebaju standard života bolji, razumijevanje i toleranciju. Smatramo da je Božić praznik tolerancije, tokom koga možemo poslati poruke da nam je stalo do ovih ljudu, da Lukavac i njihov kao i naš. Želimo da se osječaju komotno u svom Lukavcu, kao što želimo da se osjećaju neki povratnici u Zvorniku, Srebrenici, Banjaluci, bilo kom gradu BiH”, rekao je Delić.

Delić na koncu dodaje da šalju poruke podrške svakoj vrsti slobode, a da je zaštita vjerskih sloboda veoma važnog značaja. Na koncu dodaje da je Lukavac multietnička sredina u kojoj se poštuju različitosti, da se tu poštuju sve tri religije, ali i drugi sistemi vjerovanja.

Svojom izjavom o pravima srpskih boraca izazvao je bijes mnogih građana i ogorčenje boračkih organizacija.

“Povodom snimka koji se pojavio u javnosti i sramne izjave gradonačelnika Lukavca Edina Delića kojom izjednačava Armiju RBiH sa agresorkom vojskom, čime svjesno dovodi u pitanje karakter odbrambeno oslobodilačkog rata 92-95. Boračke organizacije Grada Tuzla izražavaju svoje ogorčenje i javno osuđuju takve i slične izjave, te poručuju da niko nema pravo da izjednačava našu časnu borbu za odbranu zemlje sa presuđenim agresorima na BiH . Patriote ove zemlje to nikada neće dozvoliti ma o kome se radilo” – navodi se u saopćenju Boračke organizacije Grada Tuzla.

Zbog izjave gadonačelnika Lukavca Edina Delića prilikom posjete MZ Krtova na Badnjak reagovale su i boračke organizacije sa područja grada Lukavca nakon održanog sastanka.

“Nije mu bilo malo što je izjednačio branioca i agresora, pa se drznuo kako bi ponizio boračke organizacije – udruženja grada Lukavca, kako ih politički sistem nabrijava i zloupotrebljava kao da ne zna i on sam za svog mandata nije uspio da obezbijedi lagodniji ili bolji život onima koji su dali sve za državu Bosnu i Hercegovinu i grad Lukavac, piše između ostaloga u saopštenju boračkih organizacija.

Na sastanku su zatražili da gradonačelnik Edin Delić uputi javno izvinjenje boračkim organizacija – udruženjima i da da ostavku na mjesto gradonačelnika Grada Lukavca.

Također, najavili su građansku neposlušnost prema gradonačelniku, ali i najavili da će na narednoj sjednici Gradskog vijeća na 10 minuta blokirati rad istog.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje