Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bono Vox u Narodnom pozorištu: Sarajevo je i dalje za mene glavni grad suživota

Preuzmite sliku

Bono Vox, čuveni frontmen U2 grupe i veliki humanitarac u svom govoru u Narodnom pozorištu istakao je koliko mu je ovaj grad važan. On je pohvalio i reditelja Wima Wendersa, čija je projekcija restaurirane verzije filma “Hotel od milion dolara” bila prikazana u pozorištu.

“Jako je dobro biti ovdje i čini mi se kao da nisam bio tu jako dugo, a opet se čini kao kratko. To je kao da postoje dva Sarajeva – stvarno i magično. Ono jedno u kojem živiš i radiš naspram onog koje nosiš sa sobom u svijet – to jedno mitsko Sarajevo. To mjesto zabave, magije koje je i dalje, za mene, glavni grad suživota. Ovo je divan grad i ovo je odličan Festival. Mislim da je ovaj Festival gotovo kao vezivno tkivo između ta dva Sarajeva – on sjedinjuje vidljivo i nevidljivo u jednu sliku”, izjavio je Bono Vox.

Za ovu triler dramu s Jeremyjem Daviesom, Millom Jovovich i Melom Gibsonom u glavnim ulogama za koju je Wenders je 2.000. godine osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinskom festivalu, Bono Vox je je pisao scenarij zajedno s Wimom Wendersom i Nicholas Kleinom, a njegovom muzikom je prožet cijeli film.

Radnja filma “Hotel od milion dolara” prati grupu čudaka, otpadnika i lutalica koji žive u oronulom hotelu u centru Los Angelesa, u kraju punom narkomana i beskućnika. Iz njihove vizure pratimo priču zaljubljenog sanjara kojeg svi zovu Tom Tom. Predmet njegove čežnje je Eloise, neka vrsta palog anđela.

U ovoj ludnici izbijaju nevolje. Život jednog od stanara, ekscentričnog narkomana Izzyja, okončava na brutalan način kada ga neko gurne s krova. A pošto se, na sveopšte iznenađenje, ispostavi da je Izzy sin medijskog mogula i multimilionera, na scenu ulazi FBI agent – Skinner.

Suprotno očekivanjima, ispostavlja se da je on, ta iznimno duga ruka zakona, čak i luđi od šarmantnih likova koji žive u Hotelu od milion dolara.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje