Subota, 16. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bolnici u Bihaću doniran PCR uređaj za testiranje u realnom vremenu

Preuzmite sliku

U okviru regionalnog programa Austrijske razvojne agencije (ADA) za podršku borbi protiv COVID-19 u regiji zapadnog Balkana, Austrijska vlada je pomogla zdravstveni sektor Unsko-sanskog kantona u borbi protiv COVID-19 pandemije kroz nabavku neophodne potrebne PCR dijagnostičke opreme u realnom vremenu.

Ambasadorica Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Ulrike Hartmann danas je u prisustvu pomoćnice ministra zdravstva Federacije BiH Marine Bere, i rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Steliane Nedera predala visokovrijedni PCR uređaj za testiranje u realnom vremenu namijenjen Kantonalnoj bolnici u Bihaću, saopćeno je iz UNDP-ja.

Vrijednost današnje donacije iznosi 75.780 KM, a pored isporuke i instalacije PCR uređaja uključuje i obuku za osoblje Kantonalne bolnice. U okviru ovog programa predviđena je i nabavka PCR testova i drugog materijala za testiranje u iznosu od 16.000 KM.

– Program je postavljen kao hitna pomoć, a s ciljem da odgovori na neposredne potrebe bolnica kroz pružanje laboratorijske medicinske opreme koja će se u prvom redu koristiti za dijagnostiku koronavirusa, ali i za TBC, hepatitis i HIV – rekla je ambasadorica Austrije Ulrike Hartmann.

Direktor Kantonalne bolnice Bihać Hajrudin Havić kazao je da će nabavka ovog PCR uređaja omogućiti da se testiranje na COVID-19 provodi u Unsko-sanskom kantonu, što do sada nije bilo moguće, a kanton je u potpunosti bio ovisan o laboratoriju Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo.

– Dodatni teret za kantonalne vlasti predstavljala je fizička udaljenost od Bihaća do Sarajeva jer je transport uzoraka činila ne samo skupim i logistički zahtjevnim već i dugotrajnim što znači da su kantonalne vlasti uvijek zaostajale najmanje nekoliko dana za stvarnom epidemiološkom situacijom. Ovaj vremenski odmak negativno utječe na pacijente uzrokujući kašnjenja u inciciranju pravovremenog liječenja, dok istovremeno smanjuje efikasnost mjera zdravstvenih vlasti usmjerenih na suzbijanje pandemije COVID-19”, rekla je Bera.

Oprema je nabavljena kroz projekat koji provodi UNDP BiH, navodi se u saopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje