Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bolja odbrana od poplava: BiH i Srbija potpisale memorandum o upravljanju slivom Drine

Preuzmite sliku

Kako bi se dobio siguran i efikasan sistem ranog upozoravanja od poplava i kako se ne bi ponovila 2014. godina, nadležni ministri iz Srbije i Bosne i Hercegovine potpisali su danas memorandum kojim je uspostavljena saradnja dvije zemlje u projektu “Upravljanje slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu”.

Sličan dokument BiH je ranije potpisala i sa Crnom Gorom, a implementacija projekta u koju će se krenuti za nekoliko dana trajat će naredne četiri godine.

“Na reci Drini i na svim njenim pritokama biće rađeni sistemi odbrane od poplava, a na nekim prostorima i sistemi mobilnih panela što će svima koristiti da se ne bi ponovila 2014. godina”, kazao je srbijanski ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović koji je danas u Vladi Srbije potpisao memorandum sa bh. ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem.

Nedimović je dodao kako “će nas Drina sve povezati i omogućiti kontrolisanje elementarnih nepogoda, odnosno promena koje se dešavaju u klimi i oje nam donose nove izazove, a prema saopćenju iz Vlade Srbije, ministar je ocijenio kako će najviše koristi ovakav sistem donijeti ljudima koji žive u slivu Drine.

Projekat prema Šarovićevim riječima finansira Globalni fond za klimatske promjene, a implementira se preko Svjetske banke.

Inače, projekat je vrijedan oko devet miliona dolara, od čega 3,3 miliona pripada BiH, oko 31 posto Srbiji i oko 32 posto Crnoj Gori.

“Koristi od ovog projekta imaće mnoge lokalne zajednice uz rijeku Drinu”, rekao je bh. ministar.

Tri zemlje su 2010. godine u saradnji sa Svjetskom bankom pokrenule Regionalnu inicijativu za Zapadni Balkan za upravljanje poplavama i sušama u slivu rijeke Drine. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,