Četvrtak, 28. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Bogićević: BiH međunarodno priznata država, ali još ne od svih svojih građana

Još jedan Dan nezavisnosti obilježavamo u samo jednom dijelu Bosne i Hercegovine. I poslije toliko godina ne vidimo ni malo nade da se može dogoditi da se stanje normalizuje i da BiH, u pravom smislu funkcionira, kao država.

Poručio je to danas u izjavi novinarima Bogić Bogićević u povodu 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, prije tribine Univerziteta u Sarajevu o temi ‘Bosna i Hercegovina na evropskom putu od nezavisnosti do danas’.

Za Bogićevića je Bosna i Hercegovina, nesporno, suverena država, članica Ujedinjenih nacija, međunarodno priznata država.

– Ali Bosna i Hercegovina još nije priznata od svih svojih građana, nije priznata od dijela vlasti. Zato mislim da se taj koncept vlasti, koji je u Dejtonu uspostavljen i koji u Ustavu (Aneks 4) definiran, mora mijenjati da bismo vratili u središte naše pažnje čovjeka kao individuu, kao pripadnika nacije. U suprotnom, još dugo ćemo čekati da se stvari normaliziraju – poručio je Bogićević.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škijelj podsjetio je na 1. mart 1992. godine kao na ‘dan ponosa i odlučnosti, dan kad su se Bosanci i Hercegovci, svih nacionalnosti, na referendumu odlučili za suverenu, nezavisnu, samostalnu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda i građana’.

– I dok se približavamo danu kad ćemo obilježiti taj povijesni datum, ne mogu se oteti utisku da su naše društvo i država upravo sad u najvećoj potrebi za društvenim i političkim djelovanjem koje će odražavati vrijednosti i principe kojima se vodio uvaženi Bogić Bogićević, čiji je politički rad utkan u same temelje naše nezavisnosti – poručio je Škrijelj.

Prvi mart obilježava se kao Dan nezavisnosti Bosne i Herecgovine još od 1992. godine. Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine, u Bosni i Hercegovini, održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ. Većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se tada pozitivno – glasali su za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,