Petak, 1. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bogat program ovogodišnje kulturno-vjerske manifestacije ”512. Dani Ajvatovice“

Preuzmite sliku

Ajvatovica je najznačajnija kulturno-vjerska manifestacija Bosne i Hercegovine. Ona je nadživjela mnoga velika vremena i živjet će, ako Bog da, još dugo, izjavio je danas muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović tokom predstavljanja programa ovogodišnje kulturno-vjerske manifestacije ”512. Dani Ajvatovice“, prenosi Anadolu Agency (AA).

U okviru ovogodišnjih “Dana Ajvatovice“ u nekoliko gradova Muftijstva travničkog od 17. do 28. juna bit će održano oko 60 različitih sadržaja, javila je Muslimanska informativna novinska agencija (MINA).

Program su na konferenciji za novinare na platou Ajvatovice predstavili muftija travnički Ahmed ef. Adilović, predsjednik Organizacionog odbora, te članovi odbora direktor Elči Ibrahim pašine medrese mr. Dževdet ef. Šošić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Donji Vakuf Amir ef. Čavak, te načelnik Općine Donji Vakuf Huso Sušić.

“Ove godine, nakon pandemije, Ajvatovicu organizujemo u punom kapacitetu i ponudit ćemo bogat sadržaj od 60 različitih vjerskih, edukativnih, humanitarnih i sportskih sadržaja, kojima će se svi okoristiti. Svi smo se potrudili i nadam se da ćemo imati uspješnu Ajvatovicu“, izjavio je Adilović.

Šošić je istakao kako Elči Ibrahim pašina medresa stalno pruža podršku održavanju “Dana Ajvatovice“.

“Hor naše medrese je svake godine prisutan, ali smo podrška i organiziranju brojnih drugih događaja, kao što su promocije knjiga i sportski događaji. Pored toga, u cijelom Travniku će biti upriličeni različiti sadržaji u kojima će Travničani i svi oni koji dođu u Travnik, uživati” poručio je Šošić.

Čavak je poručio kako će Medžlis Donji Vakuf u najvećoj mjeri biti posvećen vjerskim, ali i drugim aktivnostima.

”Riječ je o brojnim sadržajima, od predavanja za omladinu, klanjanja zajedničkih namaza, mevludima, tribinama i promocije knjiga. Očekujemo veliki broj gostiju. Humanitarne aktivnosti su svakako dio ove manifestacije, pa ćemo stoga posjetiti i humanitarna udruženja na nivou cijelog Medžlisa“, rekao je Čavak.

Sušić je pojasnio da je infrastruktura u Donjem Vakufu jako dobra i da se prilagođava ovoj manifestaciji, koja je prepoznatljiva ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u regionu.

“Imamo veliki broj započetih projekata. Posjeta naših gostiju iz svih dijelova naše zemlje i regiona, kao i gostiju iz Turske, uveliko su najavljene. Očekujemo veliki broj gostiju i nadamo se da će manifestacija biti uspješno realizirana. Mi činimo sve da bude tako“, kazao je načelnik Općine Donji Vakuf.

Stalni moto ove vjersko-kulturne manifestacije je “Tradicija, identitet i domovina“.

Centralni događaj ovogodišnje manifestacije ”512. Dani Ajvatovice“ bit će održan u nedjelju, 26. juna, kada će nakon dove kod Ajvaz-dedine stijene biti upriličen svečani program na platou Ajvatovice.

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u Bosni i Hercegovini, duboko ukorijenjeno u identitet Bošnjaka. Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena sedam kilometara od starog grada Prusca. Ajvatovica je specifičnost bosanskih muslimana, jer ima autohtoni karakter.

Ne zna se pouzdano kada je prvi pohod Ajvatovici održan, ali se zna da je Ajvatovica dobila ime po Ajvaz-dedi.

Ajvaz Dedo, derviš i islamski učenjak koji se u 15. vijeku nastanio na prostoru današnjeg Prusca, nakon dugotrajne suše u ovom mjestu, 40 dana klanjao je sabah i učio dovu moleći za vodu na stjenovitom predjelu iznad kasabe. Prema predanjima o Ajvaz-dedi, četrdesetu noć od dolaska na dovište, stijena se razdvojila, a iz nje je potekla voda prema Pruscu.

Ajvaz-dedino dovište danas je mjesto susreta desetina hiljada muslimana iz BiH, regiona, Evrope i Azije. Nakon 1947. godine održavanje Ajvatovice bilo je zabranjeno, a tradicija je obnovljena 1990.

Generalni medijski pokrovitelj ovogodišnjih “Dana Ajvatovice“ je Media centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje