Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bodnaruk: Upoznali smo Vladu FBiH o potencijalnim lokacijama za karantin

Preuzmite sliku

Na području Federacije Bosne i Hercegovine, na sreću, nema potvrđenih novih slučajeva zaraženih korona virusom, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema riječima direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davora Pehara, od ranije je zaraženo troje pacijenata, i to na području Zenice. On je u obraćanju medijima tokom sjednice Vlade potvrdio i kako su dvije osobe iz Mostara sinoć primljene na klinički odjel Sveučilišne bolnice, kazavši da se njihovi uzorci trenutno obrađuju.

Rezultati bi, saznajemo, mogli biti poznati do kraja današnjeg dana. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) jučer je proglasila globalnu pandemiju zbog korona virusa, a federalna vlast će u skladu sa navedenom odlukom, ubuduće revidirati krizne planove.

Cilj je da se blagovremeno prepoznaju, izoliraju i liječe eventualno oboljeli od bolesti uzrokovane koronom, ali i da se spriječe sekundarni prijenosi infekcije na bliže kontakte. Posebna pažnja posvećena je zdravstvenim radnicima koji svakodnevno dolaze u kontakt sa oboljelim i sumnjivim osobama. Njima se nastoje osigurati što je moguće bolji uslove za djelovanje.

‘Koristim priliku da skrenem pozornost i pozovem sugrađane da maksimalno pozorno prate sve prepreke koje upućuje naš, kao i krizni štabovi kantona. Da odgovorno provode sve preporuke, jer samo na taj način zajedno možemo ostvariti cilj, kako bismo ugroženost od virusa sveli na najmanju moguću mjeru’, rekao je Davor Pehar.

Institucije federalnih i kantonalnih kriznih štabova, zajedno sa Federalnom inspekcijskom službom, kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i zavodima za javno zdravstvo u kantonima i FBiH poduzimaju pojačane epidemijske i sanitarne mjere.

Potvrdila je to i Snježana Bodnaruk iz Federalnog ministarstva zdravstva.

‘Sve što je do sada poduzeto bilo je na granicama kako za državljane BiH, tako i za strane državljane koji su dolazili iz Kine, Južne Koreje, Irana i Italije. Definicija slučaja nedavno je promijenjena i sve navedeno odnosi se i na Francusku, Njemačku i Španiju’, kazala je Bodnaruk.

Vlada FBiH danas je prihvatila revidirani krizni plan, zaduživši Ministarstvo zdravstva FBiH, odnosno Zavod za javno zdravstvo FBiH, da u okvirima nadležnosti postupaju i provode predočeno. U skladu s tim i kantonalni krizni štabovi automatski su revidirali planove, kao i svaka zdravstvena ustanova ponaosob.

‘Upoznali smo Vladu o potencijalnim lokacijama za karantin, kao i o stanju zdravstvenih ustanova koje smo upozorili da se pripreme za zbrinjavanje eventualno većeg broja pacijenata. U kriznom planu detaljno je razrađen put pacijenata za koje postoji sumnja da su nosioci virusa, kako se postupa, gdje se javljaju i slično’, objasnila je Bodnaruk.

I Federalna uprava Civilne zaštite (FUCZ) prati cjelokupnu situaciju i poduzima konkretne aktivnosti. Federalni štab zasjedao je proteklih dana, razmatrajući sve preporuke, čak i drastična stanja – proglašenja nesreće usljed zaraze.

‘I ta opcija svakako stoji. Na današnjoj sjednici Vlade odlučeno je da federalnim službama za zdravstvo budu doznačena određena finansijska sredstva koja će prevashodno biti namijenjena za nabavku opreme, prije svega respiratora i zaštitnih kompleta. Svoje kapacitete zaštitnih kompleta i setova stavili smo na raspolaganje kriznom štabu FBiH. To je već podijeljeno u nekoliko kliničkih centara, ali količina nije dovoljna, pa će se morati ići u nabavku dodatnih’, rekao je direktor Uprave Fahrudin Solak.

Zbog opasnosti od korona virusa, a odlukama nadležnih organa i institucija posljednjih dana prolongirani su ili otkazani brojni javni skupovi na području Federacije BiH.

Jučer je odgođen Mostarski sajam gospodarstva, sportski događaji također se odgađaju ili se donose odluke o igranju bez prisustva publike, a očekuje se da se odgodi i meč nogometnih reprezentacija Bosne i Hercegovine i Sjeverne Irske, planiran za 26. ovog mjeseca u Zenici.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,