Srijeda, 1. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bliži se odluka o smjeni Gordane Tadić

Preuzmite sliku

Prethodni mjesec nisu održavane sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, a naredna je zakazana za srijedu i četvrtak.

Mahmutu Švraki, glavnom tužiocu Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, ističe mandat kao članu Vijeća. On je nedavno disciplinski sankcionisan smanjenjem plate od 10 posto na period od tri mjeseca, zbog prekršaja koji se odnosi na nepoštivanje rokova prilikom izbora članice Vijeća Željke Radović za glavnu tužiteljicu Okružnog tužilaštva u Doboju.

Procjene VSTV-a

Iz Ureda disciplinskog tužioca su ranije potvrdili da imaju u radu dvije pritužbe protiv Švrake. Iako je bio imenovan u Drugostepenu disciplinsku komisiju, koja treba odlučivati o žalbi glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić, koja ja sankcionisana premještanjem s mjesta glavne na mjesto tužiteljice Tužilaštva BiH, predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija je Švraku nedavno razriješio dužnosti člana Komisije. Međutim, takva odluka, kako se navodi, nije potvrđena zbog disciplinskih prijava protiv Švrake.

– Postoji neka procjena da se možda do isteka njegovog mandata disciplinski postupak neće okončati. U toj situaciji, sve one radnje koje je ta komisija čiji je on član preduzela, pale bi u vodu i sve bi se moralo iznova raditi, pojasnili su ranije iz VSTV-a.Prema važećim propisima, u Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a moraju biti dva tužioca i jedan sudija, a svi ujedno moraju biti članovi VSTV-a. Kako smo ranije pisali, iako su tužiteljice i članice VSTV-a Biljana Simeunović, Berina Alihodžić i Željka Radović, one iz opravdanih razloga ne mogu biti članice Komisije u postupku protiv Tadićke.

Osim njih, u VSTV-u su još samo tužioci Švraka i Slavo Lakić iz federalnog Tužilaštva. Imajući u vidu da Švraki ističe mandat, a da je Lakić već imenovan, nije preostao niko od članova Vijeća iz reda tužilaca kojim bi se mogla izvršiti popuna upražnjenog mjesta. Jedino moguće rješenje je Sanin Bogunić, tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo, koji je za člana Vijeća imenovan u julu ove godine, ali još nije stupio na dužnost. Iz VSTV-a su kazali da će se to desiti u ovom mjesecu, po Švrakinom odlasku. A da li će se odmah imenovati i Komisija iz VSTV-a, nisu odgovorili, tako da će Tadić vjerovatno još čekati odluku.

Podaci o korupciji

Na sjednici u srijedu će biti govora o smjernicama za izradu optužnica u predmetima organizovanog kriminala i korupcije. Predstavljen će biti i polugodišnji izvještaj o radu sudova i tužilaštava. Članovi Vijeća su na sjednici u maju iskazali izrazito nezadovoljstvo dosadašnjim radom sudova na predmetima korupcije i organizovanog kriminala, jer je tada iz dostavljenih izvještaja proizašlo da je većina razloga za dugo trajanje sudskih postupaka isključivo subjektivne prirode.

– U toku je prikupljanje podataka od sudova za drugi krug redovnog izvještavanja o predmetima visokog nivoa iz oblasti korupcije i organizovanog kriminala, sa stanjem na dan 30. juni 2021. godine, kazali su iz VSTV-a. Drugi dan sjednice će uglavnom proteći u imenovanjima. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,