Petak, 21. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Blažević: Za veći nivo zaštite potrebna je vakcinacija booster dozom

Preuzmite sliku

Epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Mia Blažević kaže da u posljednje dvije sedmice bilježe veliki porast potvrđenih slučajeva COVID-19 na cijelom području Federacije BiH, naročito u Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK), Hercegovačko-neretvanskom (HNK) i Posavskom kantonu (PK) gdje incidenca prelazi 500 slučajeva na 100.000 stanovnika.

– Možemo reći da je to posljedica praznika i pojave nove varijante virusa, Omikron, koja se širi značajno brže, u odnosu na prethodne varijante SARS-CoV-2 virusa koje su cirkulirale na području Federacije BiH. Takav skok rezultirat će velikim opterećenjem na zdravstveni sistem, koji može dodatno porasti i zbog ko-cirkulacije drugih respiratornih virusa prije svega gripe, koja se sporadično detektira (podtip A(H3) – kazala je za Fenu dr. Blažević.

Prioritet je i dalje povećanje obuhvata imunizacijom osoba koje još nisu vakcinisane protiv COVID-19, svih dobnih skupina, naročito ranjivih skupina, starijih osoba i zdravstvenih radnika kao najefikasnije mjere.

– Da bi se podigao nivo zaštite potrebno je provoditi i vakcinaciju booster dozom nakon tri mjeseca od posljednje doze, prema najnovijim smjernicama Stručnog savjetodavnog tjela za imunizaciju. Pojava slučajeva gripe, kao i ko-infekcija gripe i COVID-a, samo govori dodatno o važnosti vakcinacije i protiv gripe, naročito ranjivih skupina – navela je.

Epidemiologinja Blažević naglasila je i važnost dosljednog provođenja i pridržavanja svih preporučenih epidemioloških mjera (nošenje maske, pranje ruka, držanje distance i izbjegavanje okupljanja), da bismo se što efikasnije zaštitili od virusa i sačuvali naše i zdravlje svojih najbližih.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,