Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Blagovčanin: Već imamo opravdane bojazni i sumnje u integritet izbornog procesa

Preuzmite sliku

Centralna izborna komisija BiH, ali i Ured visokog predstavnika, tokom ovog izbornog ciklusa su, više nego ikada ranije, radili na zaštititi i jačanju integriteta izbornog procesa.

Posljednje novine, u vidu odluke o pečaćenju listića, kao i ona o drugačijem položaju prilikom glasanja, donesene su početkom sedmice. Ipak, uz sve benefite koje izmjene nose, bojazan od kreativnih prevaranata u borbi za vlast uvijek postoji.

Zaštiti integriteta izbornog procesa ove godine posvećeno je mnogo više pažnje. Iz Koalicije Pod lupom kažu da su od početka svog rada predložili 50-ak stavki za poboljšanje i da je do danas njih 26 implementirano. Posljednjih nekoliko mjeseci zapravo je period sa najviše novina koje su uvedene da bi integritet izbornog procesa bio poboljšan.

“Čak 14 u prethodnih 6 mjeseci – najvećim dijelom kroz provedbene akte Centralne izborne komisije BiH, podzakonske akte i kroz Odluku visokog predstavnika o izmjenama i dopunama Izbornog zakona”, navodi Dario Jovanović, projektni menadžer u Koaliciji Pod lupom.

A one koje Jovanović navodi kao najznačajnije su odluka Centralne izborne komisije BiH da kabina bude okrenuta ka posmatračima i biračima te da svaki glasački listić bude opečaćen i da ge potpiše člana biračkog odbora. Na to i birači moraju obratiti pažnju, jer ukoliko njihov listić nije potpisan i opečaćen, neće biti ni važeći.

Jovanović objašnjava kako kabina okrenuta otvorom prema posmatračima i biračima koji ulaze na biračko mjesto i dalje štiti tajnost glasanja, ali da se sprečava niz nepravilnosti kao što je glasanje u ime druge osobe, familijarno glasanje, krađe glasačkih listića, fotografisanje listića i slično: “Uvodi se obavezno štembiljanje i potpisivanje svakog glasačkog lsitića. Na svakom od tih pečata će biti jedinstveni broj biračkog mjesta, tako da će se oni razlikovati za svako biračko mjesto u zemlji”.

Pečat i potpis člana biračkog odbora imaju funkciju da se spriječe nepravilnosti te ubacivanje glasačkih listića nakon zatvaranja biračkih mjesta, jer će pečati tada biti sklonjeni. Ipak, iz Transparency Internationala BiH, iako pozdravljaju odluke CIK-a BiH, upozoravaju da to nije garant, jer smatraju da kreativnost prevaranata u borbi za vlast ne trebamo potcijenjivati.

“Pečatiranje sprečava bugarski voz. Međutim, ne smijemo nikako potcijeniti ljude koji su spremni da vrše izborne prevare, ne smijemo potcijeniti njihovu kreativnost prilikom izbornih prevara i mahinacija prilikom izbora. Mi već sada možemo da iskažemo vrlo opravdane bojazni i sumnje u narušavanje integriteta samog izbornog procesa – počevši od načina na koji se imenuju članovi biračkih odbora. Već smo vidjeli i u medijima se pojavljivale brojne informacije o tome da političke partije u različitim prevarnim radnjama, formirajući druge političke subjekte, nastoje formirati mjesta unutar biračkih odbora”, upozorava Srđan Blagovčanin, direktor Transparency Internationala BiH.

Blagovčanin ne osporava to da je Centralna izborna komisija vrijeme BiH sve raspoložive resurse iskoristila da pokuša spriječiti izborne prevare u mjeri u kojoj je to moguće, ali kaže i to da će se efekat uvođenja izmjena za povećanje integriteta izbornog procesa znati tek nakon održavanja samih izbora. (FTV)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje