Četvrtak, 8. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Biznismen iz Londona i bivši predsjednik Željezničara postao osumnjičeni u aferi “Respiratori”

Preuzmite sliku

Samir Cerić, bivši predsjednik FK Željezničar i biznismen iz Londona, postao je osumnjičeni u predmetu „Respiratori“ u kojem Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti Fadila Novalića i ostali za sumnjivu nabavku 100 medicinskih uređaja iz Kine u BiH po cijeni od 10.530.000 KM.

Ova informacija potvrđena je za Avaz iz Tužilaštva BiH.

Osim Cerića, pod istragom je i Sanja Lekić, vlasnica firme “BTL medical Montenegro” iz Crne Gore.

– Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je dana 11.02.2021. godine, donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv lica Samir Cerić i Sanja Lekić, radi postojanja osnova sumnje da su učinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. stav (1) KZ-a BiH u vezi sa krivičnim djelima pranje novca iz člana 209. stav (3) u vezi sa stavom (1) KZ -a BiH i krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava iz člana 261. stav (2) KZ-a F BiH, a sve u vezi svojih radnji u postupku nabavke 100 respiratora koji su predmet optužnice Tužilaštva BiH protiv Novalić Fadila i dr.

Navedena lica nisu pozvana kao svjedoci na glavni pretres, radi njihovog statusa u predmetu.

U predmetu istrage prije podizanja optužnice protiv Novalić Fadila i drugih, Tužilaštvo BiH je putem međunarodne pravne pomoći zamolilo saslušanje lica Sanja Lekić i Samir Cerić. Sanja Lekić je bila saslušana u svojstvu svjedoka, a Samir Cerić je odbio biti saslušan po zamolnici Tužilaštva BiH – rečeno je iz Tužilaštva BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje