Četvrtak, 3. Decembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Bizel: BiH treba naći sistemska rješenja za osnaživanje sistema vladavine prava

Šef Sekcije operacija za pravosuđe i unutrašnje poslove i reformu javne uprave u Delegaciji EU u BiH Nicolas Bizel izjavio je danas u Sarajevu da BiH treba naći sistemska rješenja za osnaživanje sistema vladavine prava jer je to temeljna vrijednost EU koje se moraju u potpunosti pridržavati sve njene buduće članice.

U obraćanju medijima prije diskusije “EU i BiH: Zajedno za jaču vladavinu prava. Pregled reforme vladavine prava u BiH kroz prizmu EU projekata” Bizel je istakao da je u Mišljenju koje je dala Evropska komisija jasno rečeno da BiH mora izgraditi funkcionalan sistem pravosuđa u korist svojih građana.

“Neophodno je hitno provesti održive reforme jer to građani ove zemlje zaslužuju.”, naglasio je Bizel.

Podsjetio je da je početkom ove sedmice komesarka EU za pravosuđe Vera Jurova prisustvovala ministarskom forumu EU i zemalja zapadnog Balkana o pravosuđu u Skoplju gdje je poručila da će Evropska unija nastaviti podržavati ovaj region u implementaciji održivih reformi koje će garantovati vladavinu zakona i nezavisno sudstvo.

“Jučer smo prisustvovali prvoj konvenciji o vladavini prava u BiH na kojoj su građani i predstavnici civilnog društva podijelili svoju zabrinutost o stanju vladavine prava u zemlji s predstavnicima bh. vlasti i EU, te jasno naglašeno da se kod vladavine prava ne radi samo o ispunjavanju uslova za članstvo u EU nego pružanju dobrobiti svim građanima BiH.”, rekao je Bizel.

Dodao je da je današnji događaj dio njihove inicijative za davanje nove energije procesu reforme vladavine prava u BiH i da im je zadovoljstvo što to mogu organizovati tokom Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama.

Na pomenutoj diskusiji bit će predstavljeni trenutni bilateralni i regionalni projekti, te potaknuta rasprava o značaju reforme vladavine prava u BiH. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje