Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bivši zamjenik ministra u RS negira ulogu policije u Srebrenici

srebrenica-suljo
Preuzmite sliku

Bivši zamjenik ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) je na suđenju za genocid u Srebrenici kazao da je za prijevoz civila iz Srebrenice bila zadužena Vojska Republike Srpske (VRS) a ne policija.

Tomislav Kovač, koji je bio zamjenik ministra Žike Rakića, rekao je da su u julu 1995. godine bili upoznati da je VRS zauzela Srebrenicu i da je Ratko Mladić vodio taj proces. Prije zauzimanja Srebrenice, kako tvrdi, nisu imali u MUP-u informacije o tome. Mladić je kao komandant VRS-a optužen u Haškom tribunalu za genocid i zločine u BiH.

Kovač je iskaz dao putem videolinka iz Beograda, uz prisustvo pravnog zastupnika jer Tužilaštvo BiH protiv njega provodi istragu. Svjedok nije mogao dati odgovor na pitanje je li policija učestvovala u nekim aktivnostima nakon zauzimanja enklave, prenosi Fena.

Tužilaštvo BiH je svjedoku pokazalo nekoliko depeša Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik iz jula 1995. koje je potpisao Dragomir Vasić a bile su upućene na kabinet ministra unutrašnjih poslova RS-a. Na jednoj od depeša stoji koje će čete Posebne jedinice policije (PJP) biti angažovane u Srebrenici a Kovač je pojasnio da se to učešće odnosi na obezbjeđenje putne komunikacije.

Kada je ministar dao nalog za organizovanje štabova, oni su tada imali zadatak da obezbjeđuju putnu komunikaciju. Dovođenje ovih jedinica nema nikakvu vezu s događajima u Srebrenici. Vasić je bio osoba koja je po naredbi morala da angažuje PJP na organizovanju putne komunikacije”, izjavio je svjedok.

On je dodao da je u julu 1995., kada je bila naredba da se uspostavi policijska stanica u Srebrenici, imao razgovor s Radovanom Karadžićem, koji je nepravosnažno osuđen na 40 godina zatvora za zločin i genocid počinjen u BiH.

Kovač je svjedočio na suđenju Vasiću, Miodragu Josipoviću, Branimiru Tešiću, Danilu Zoljiću i Radomiru Pantiću, optuženima za genocid u Srebrenici.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako je navedeno, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik CJB-a Zvornik, Zoljić komandant posebnih jedinica CJB-a, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica policije.

U jednoj od depeša koja je prezentovana Kovaču, kako je navedeno u sudnici, stoji da VRS nastavlja put prema Žepi, a da ostale poslove ostavlja MUP-u, na šta je svjedok odgovorio da Mladić nije imao pravo da izvrši prenos nadležnosti.

“Mladić je isključivo donosio odluke i pregovarao o tome. MUP nije učestvovao, niti je imao ovlaštenje o prevozu civila. To su netačne stvari. Mladić je mogao to proizvoljno izjaviti, ali MUP nije učestvovao u tome”, pojasnio je svjedok.

Na upit da li je tih dana prolazio kroz Konjević Polje i je li izdavao naredbe u vezi s događajima u Srebrenici, svjedok nije želio da govori jer je rekao da smatra kako Tužilaštvo BiH to može zloupotrijebiti protiv njega.

Ja sam u svakoj prilici izdavao naredbe policajcima da se moraju ponašati u skladu sa zakonom. Neću vam odgovoriti na pojedinosti upravo zbog vašeg odnosa”, dodao je on.

Suđenje se nastavlja 6. decembra. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,