Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bivši vijećnik osuđen na godinu zatvora zbog primanja mita

Preuzmite sliku

Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivim Hasana Hodžića zbog krivičnog djela primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. Istovremeno, izrečena mu je zabrana obavljanja službene dužnosti u trajanju od tri godine od pravosnažnosti presude.

Optuženi se tereti da je od početka jula 2019. godine do kraja aprila 2020. godine u svojstvu općinskog vijećnika i zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo neposredno i u više navrata zahtijevao novčani iznos u rasponu od 50.000 KM do 100.000 KM od stranog investitora kako bi pravnom licu “Royal Plaza” preko vijećnika u Novom Gradu ishodovao odluku o izmjeni Regulacionog plana na području ove općine.

Isprva je Hodžić negirao krivicu i govorio kako on sam ne može utjecati na bilo kakvu izgradnju jer je samostalni vijećnik.

Na prvom ročištu za određivanje pritvora tvrdio je da je riječ o namještaljci, kazao je: “Nikada nisam uzeo nijednu marku, ja sam pošten čovjek”, da bi sada prihvatio krivicu i sporazumno prihvatio godinu zatvor, piše Akta.ba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,