Utorak, 28. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Bivši načelnik Višegrada osumnjičen da je oštetio budžet za oko 154.000 KM

Preuzmite sliku

Policijski službenici Policijske stanice Višegrad su Okružnom javnom tužilaštvu Istočno Sarajevo, podnijeli Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu za krivična djela „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“, „Nesavjestan rad u službi“ i „Falsifikovanje ili uništavanje službene isprave“, protiv S.M. (1956) iz Višegrada.

Naime, lice se sumnjiči da je obaljajući funkciju načelnika Opštine Višegrad, zloupotrebio službeni položaj tako što je sa više privrednih subjekata usmeno dogovorao, a potom donosio i ovjeravao  Odluku Načelnika o odobravanju sredstava iz budžetske rezerve (u svrhu plaćanja prevoza, prehrambenih i sanitarno-higijenskih paketa) čime je oštetio budžet Opštine s namjerom omogućavanja sticanja protivpravne imovinske koristi. Takođe je u vrijeme trajanja mandata, počevši od 2013.godine zaključno sa  2016.godinom, zaključivao Ugovore o poslovnoj saradnji sa jednom  televizijskom kućom   prema kojima je obavezao Opštinu Višegrad da na mjesečnom nivou uplaćuje iznos od 3.000,00 KM, a da pri tom nije postupio po Zakonu o javnim nabavkama čime je povrijedio pravo da druge medijske kuće u RS ravnomjerno apliciraju i učestvuju.

Osumnjičeni je izvršenim krivičnim djelima, pričinio materijalnu štetu, budžetu Opštine Višegrad,  za oko 154.000,00 KM. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje