Petak, 23. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bivši državni ministar Dodiku: Džaba šalješ Košarca u Zagreb

Preuzmite sliku

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović ocijenio je da je najavljeno putovanje ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staše Košarca u Zagreb i prijem ambasadora BiH u nadležno ministarstvo, kako bi se razgovaralo o Trgovskoj gori, “nepotrebno gubljenje vremena i maskiranje nedavne neuspešne posjete člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu”.

Ministar Košarac to ne može riješiti. Džaba ga šalješ u Zagreb, vratit će se prije nego što je otišao. Ovo je ozbiljno pitanje koje se ne rješava na ovom nivou, a ministru Košarcu će samo biti saopšteno kako stoje stvari i dokle se stiglo, u sada već jasnim planovima za odlaganje nuklearnog otpada na Trgovinskoj gori“, naveo je Šarović, saopšteno je iz SDS-a.

On je istakao da je Predsjedništvo BiH jedino mjesto sa koga se ovo pitanje, važno za cijelu državu, a posebno za direktno ugroženo stanovništvo sjeverozapada Republike Srpske, može rješavati – uključujući i mogućnost pokretanja međunarodne arbitraže. “Međutim, Dodik bježi od odgovornosti, a to dokazuje i nemoćnim upiranjem prsta u opoziciju. Zaboravlja da je u vrijeme djelovanja opozicije iz RS-a na nivou BiH upravo on bio predsjednik Republike Srpske i da je upravo njegova najveća odgovornost to što nije tražio da se Trgovska gora postavi kao apsolutni prioritet u cijeloj zemlji”, ocijenio je Šarović.

Prema njegovim riječima, Dodik je sve vrijeme šutio, a šuti i sada “samo da bi odobrovoljio Hrvatsku da izgradi svoj dio mosta na Savi kod Gradiške, zanemarujući druge strateške interese”.

Dodaje se da je jasno da je upravo iz tih razloga Dodik ranije pokrenuo vitalni nacionalni interes srpskog naroda, rušeći većinsku odluku Predsjedništva BiH oko izgradnje Pelješkog mosta, čime je svima onemogućio nagodbe sa Hrvatskom, o više značajnih pitanja. “Mogao je, da je šire razmišljao o toj regionalnoj trgovini, zatežući oko Pelješkog mosta dobiti sve, i most kod Gradiške i odustajanje od gradnje odlagališta nuklearnog otpada, a sasvim moguće za BiH i rješavanje pitanja slobodnog izlaza na otvoreno more, kod Neuma“, zaključio je Šarović.

Dodik je, nakon što je preglasan u Predsjedništvu BiH, koje se usprotivilo izgradnji Pelješkog mosta, čime će se onemogućiti BiH izlaz na otvoreno more, stavio veto na tu odluku, koju je potvrdila vladajuća većina u NSRS-u kao zaštitu srpskog nacionalnog interesa. (Beta)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje