Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bivši borci deblokirali granične prelaze i najavili radikalnije proteste za ponedjeljak (FOTO)

Preuzmite sliku

Članovi Udruge zaboravljenih branitelja BiH koji su jutros blokirali granične prelaze s Hrvatskom zbog nepoštivanja dogovora u vezi uvrštavanja rezolucije branitelja na dnevni red sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, nakon nekoliko sati protesta pustili su saobraćaj i najavili nove i radikalnije proteste za ponedjeljak ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune, javlja Anadolu Agency(AA).

Bivši borci su blokirali granične prijelaze Izačić, Kamensko, Vinjane Gornje, Goricu, Orahovlje, Crveni Grm, Doljane i Bijaču, kao znak upozorenja da u ponedjeljak slijede pravi nemiri ukoliko se do podne toga dana ne ispune njihovi zahtjevi.

“Ako se u ponedjeljak do podne ne ispune zahtjevi branitelja i ne usvoji rezolucija koja će riješiti problem svih branitelja koji su stvarali državu, bez obzira kojoj su vojsci pripadali, slijede blokade svih graničnih prijelaza, središnjica zgrada HDZ-a i SDA- koje su odgovorena za ovo stanje, te obiteljskih domova političara na vodećim funkcijama”, rekao je predsjednik “zaboravljenih branitelja” Zapadnohercegovačkog kantona i član Vijeća branitelja u Federaciji BiH te jedan od potpisnika rezolucije branitelja Vlado Marušić prije  deblokade graničnog prijelaza Bijača, gdje su bivši borci i branitelji uz transparente i zastave čak ležeći po putu svojim tijelima stvarali blokadu saobraćaja.

Predsjednik zaboravljenih branitelja i boraca BiH i jedan od potpisnika rezolucije Drago Grbavac je naglasio kako su današnje blokade na saobraćajnicama na graničnim prelazima posljedica dugogodišnjeg ignoriranja i ponižavanja ljudi koji su svojim životima stvorili državu u kojoj su sada poniženi i obespravljeni.

“Dio savjeta branitelja danas je bio u Parlamentu FBiH te predstavnicima vlasti dao rok do ponedjeljka u podne. Ukoliko do tada ne bude rezolucija usvojena, mi ćemo poduzeti sve mjera da se borimo za svoja prava. Blokirat ćemo sve što se blokirat može, a braniteljima će se pridružiti i njihove obitelji koje podjednako zbog njihovog lošeg statusa pate. Ovo je država za koju smo se borili i za koju smo se izborili. Sada je drugo vrijeme i naša borba bit će drugačija, ali nećemo odustati”, kazao je Grbavac za AA.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje