Utorak, 19. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Biskupska konferencija BiH: Zahtjev Islamske zajednice je neprimjeren

Preuzmite sliku

Biskupska konferencija BiH neprimjerenim smatra zahtjev Islamske zajednice BiH da joj se crkva sv. Marije sa zvonikom sv. Luke preda u legitimni posjed.

U saopštenju za javnost Biskupske konferencije navodi se da je crkva sv. Marije sa zvonikom sv. Luke proglašena nacionalnim spomenikom prije više od 120 godina, da kao takva pripada svim građanima BiH, te da tako treba i ostati.

– Svaka druga odluka mogla bi izazvati goleme posljedice na međuvjerske i međunacionalne odnose u BiH, kao i na opštu sigurnost – poručili su iz Biskupske konferencije BiH.

U saopštenju se podsjeća da je godine 1832. godine cijeli objekat izgorio u požaru i nikada poslije toga nije bio obnavljan niti korišten u sakralne svrhe od strane bilo koje vjerske zajednice.

– S obzirom na nepobitne historijske činjenice, kao i historijsku nepravdu učinjenu prema Katoličkoj Crkvi u ovom i nizu drugih slučajeva, Katolička Crkva u BiH ne odriče se svoga prava na povrat nasilno oduzete krunidbene Crkve sv. Marije sa Zvonikom sv. Luke u Jajcu koju katolički puk u BiH doživljava kao dio svoga identiteta. S druge strane, svjesni smo da ovaj slučaj u Jajcu može izazvati neželjene posljedice i narušiti ionako krhke međuvjerske i međunacionalne odnose, ne samo u Jajcu nego i u cijeloj ovoj državi – dodaje se u saopštenju.

Crkva sv. Marije sa zvonikom Sv. Luke reprezentativan je primjer evropskih arhitektonskih stilova romanike, gotike i renesanse. Izgrađena je u 12. stoljeću i do propasti bosanskog kraljevstva (1463.) bila je franjevačka crkva. 1528. godine adaptirana je u džamiju Fethiju, odnosno Sultan Sulejmanovu džamiju.

Objekat je 1832. godine izgorio u požaru, a krajem 19. stoljeća austrougarske vlasti u BiH proglasile su crkvu sv. Marije sa Zvonikom sv. Luke nacionalnim spomenikom i predale je na upravljanje Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Od 2007. godine brigu o tom nacionalnom spomeniku vodi Javna ustanova Agencija za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca uz nadzor mjerodavnih federalnih i državnih institucija. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje