Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bisera Turković nakon sastanka sa Dačićem: U završnoj fazi otvaranje Konzulata BiH u Novom Pazaru

Preuzmite sliku

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, u Beogradu se sastala sa Ivicom Dačićem, ministrom vanjskih poslova Srbije – što je bila prva službena posjeta nakon pandemije korona virusa.

Turković je u obraćanju medijima zahvalila Dačiću na pozivu te prilici da razgovaraju o temama koje su prisutne i u Bosni i Hercegovini i u Srbiji.

“Mislim da je to odličan start saradnje, treba razgovarati, kroz razgovor se može mnogo toga riješiti. Ako ne razgovaramo – neke stvari stoje u mjestu. Mi imamo dobrosusjedske odnose, trebamo ih njegovati da budu čvršći i dinamičniji. Drago mi je što smo se dogovorili da nastavimo sa sastancima, bilateralnim između dvije vlade, Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH. Isto tako – naši sastanci da budu učestali, da možemo rješavati sve u direktnom kontaktu”, izjavila je Turković u Beogradu.

Kao goruću temu istakla je otvaranje Konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru.

“Postoji objektivna potreba sa strane vaših državljana, ali i određeni reciprocitet. Dali smo saglasnost za otvaranje Konzulata Srbije u Mostaru, Drvaru i Banjaluci, nema razloga da se to ne desi s vaše strane. Dačić je izvršio konsultacije i mislim da je to u završnoj fazi, u tehničkoj fazi da se to sve finalizira”, rekla je Turković novinarima.

Pomenula je i razgovore o državnoj granici, kazavši da Komisija za to pitanje radi svoj posao.

“Ako ima problema, treba ih rješavati kroz razgovore i sastanke. Nas dvoje imamo saglasnost po tom pitanju”, kazala je.

Razgovarali su i o problemu migranata.

“Tu imamo podudarnost, nemamo razliKa, moramo nastaviti da širimo interese naših zemalja. Vidjet ćemo kako ćemo raditi na tome. To su procesi koji su u toku i zašto ih držati sa strane”, poručila je.

Ovaj sastanak održan je u svjetlu dobrosusjedskih odnosa, navela je Turković u obraćanju, dodavši da su svi još malo zbunjeni u vremenu postpandemije korona virusa. Saradnja je ranije bila dobra i Turković ne vidi razlog zašto ona ne bi bila još bolja.

Na koncu obraćanja rekla je kako se nada da će se u tom pogledu ići bržim korakom. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje