Nedjelja, 28. Februara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Biljnim tamjanom drogiraju se i u BiH, 100 puta jači učinak od marihuane

Preuzmite sliku

Najnovija sintetička droga biljni tamjan, za koju ljekari kažu da ima jači učinak od marihuane, konzumiraju i mladi sa područja BiH, što potvrđuju podaci iz policije, koja se već susretala sa ovom vrstom droge.

Policija je u nekoliko slučajeva kod mlađih osoba pronašla biljni tamjan, ali je nakon vještačenja utvrđeno da ova supstanca nije na listi zabranjenih opojnih droga, zbog čega je policija ne može ni oduzeti.

Ova droga je veoma rasprostranjena baš zbog pristupačne cijene jer gram biljnog tamjana košta dvadesetak maraka, može se kupiti na internetu ili u pojedinim prodavnicama, a sadržaj kesice i izgledom podsjeća na marihuanu, jer se sastoji od sušenih biljaka.

 • tamjan-marihuana
 • Konzumenti ga koriste tako što sadržaj kesice smotaju u rizlu ili komad papira i puše ga kao cigaretu.

  Na pakovanju biljnog tamjana piše da se proizvodi u Holandiji, a rok trajanja je neograničen. Na poleđini kesice je navedeno da nije za ljudsku konzumaciju i da se ne smije udisati direktno.

  U sastavu proizvoda navedene su biljke damiana, borovnica i bijeli sljez. Poslije nekoliko dimova, javljaju se propratni efekti kao što su drhtavica, mučnina, gubljenje svijesti, povraćanje, nemogućnost hodanja i slično.

  Ljekari kažu da konzumacija ove supstance ima jači učinak nego konzumacija marihuane, i to od četiri do čak 100 puta. Posebno je interesantno da biljni tamjan ne ostavlja trag u krvi, pa na testovima ne može da se otkrije.

  Iz banjalučke policije saznajemo da se policija nekoliko puta susretala sa tamjanom, ali da ga nije nikada oduzimala jer to nije u njenoj nadležnosti.

 • droga-marihuana-dzoint
 • “Čak je vršeno i vještačenje biljnog tamjana i tom prilikom je utvrđeno da ne sadrži štetne psihoaktivne supstance i ne nalazi se na listi opojnih droga i zbog toga policija nema nadležnost da je oduzima”, pojasnili su u policiji.

  Aleksandra Simojlović, portparol CJB Bijeljina, takođe je kazala da je biljni tamjan pronađen kod jedne mlađe osobe u aprilu prošle godine.

  Tatjana Maglov, ljekar na Klinici za psihijatriju Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka, kazala je da su na liječenju u ovoj klinici imali pacijente koji su konzumirali navedenu i slične vrste droga.

  “Uglavnom se radi o mlađim pacijentima koji nisu svjesni kakve sve posljedice konzumacija ovakvih i sličnih susptanci može da izazove”, kazala je Maglov.

  Ona je istakla da su neke od težih posljedica trajno oštećenje centralnog nervnog sistema.

  “Najveći problem je što se uglavnom tu radi o mladima ljudima kod kojih se organizam još nije dovoljno razvio, a posebno mislim na neurološki sistem, pa kod njih konzumacija ovakvih stvari usporava i psihološko i neurološko sazrijevanje”, istakla je Maglov.

  Prema njenim riječima, kod tih osoba najčešće se javljaju poremećaji kao što su različiti psihološki problemi, promjene u ponašanju ili anksioznost.

  “Ti ljudi nisu svjesni ničega oko sebe, imaju agresivno i neuobičajeno ponašanje, dolazi do poremećaja pažnje i slično”, naglasila je Maglov.

  U Zagrebu preminuo dječak od tamjana

  U centru Zagreba u petak je preminuo 15-godišnji učenik, a iako uzrok smrti zasad nije potvrđen, sumnja se da je preminuo od predoziranja sintetičkom drogom biljni tamjan, koji se koristi kao osvježivač prostorija, javljaju hrvatski mediji.

  Dječak je drogu kupio u prodavnici koju je policija juče zatvorila, a preminuo je u prolazu nakon što je popušio “džoint”.

  (Nezavisne novine)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,