Subota, 30. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Biljana Simeunović podnijela ostavku na mjesto potpredsjednice VSTV-a: ‘Radim svjesno i imam ugled’

Preuzmite sliku

Biljana Simeunović podnijela je ostavku na poziciju potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) zbog opstrukcija direktora i Sekretarijata Vijeća, te nedostatka komunikacije kojom joj je onemogućno obavljanje poslova predviđenih Zakonom o VSTV-u.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija kazao je u otvaranju prvog dana sjednice Vijeća da je dobio pismeni podnesak o ostavci potpredsjednice Biljane Simeunović, koja je dostavljanjem Sekretarijatu stupila na snagu. On je tražio da se podnesak u kojem je kratko obrazloženje njene odluke dostavi i drugim članovima Vijeća kako bi bili upoznati, javlja BIRN BiH.

“Vezano za Sekretarijat, bilo je vrlo neugodnih situacija. Moj posao je ono za što me vi ovlastite, i to piše u zakonu, međutim, tu je postojao veliki otpor. (…) Neću da preuzmem na sebe odgovornost za nešto što ne mogu da obavljam, ne mogu vršiti nadzor nad Sekretarijatom jer to direktor ne odobrova”, kazala je Simeunović kratko u obrazloženju članovima Vijeća.

Ona je dodala da dan u kancelariji provede bez mogućnosti obavljanja radnih zadataka i da takvim postupanjem ne želi završiti posljednje godine svoje pravne karijere.

“Neću da me se izjednačava s tom vrstom politike, radim savjesno i imam ugled. Želim da se iz tog dijela izmaknem. Vrijeme mogu korisno iskoristiti kao tužilac, a ne ovako”, kazala je ona.

Lagumdžija je kazao da žali zbog situacije u koju su se doveli, i njene odluke, da je ranije pokušavao pitati da li se previše miješa u rad Podvijeća, na šta je dobijao odgovor da bi se više trebao miješati.

Simunović ostaje u toj instituciji kao članica VSTV-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje