Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bilateralni odnosi BiH i Hrvatske na najvišem stepenu međusobnog uvažavanja

Preuzmite sliku

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić i državna tajnica za političke poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Zdravka Bušić predvodili su izaslanstva ministarstava na bilateralnim konsultacijama koje su održane danas u Sarajevu.

Tokom konsultacija iskazan je visok stupanj saglasnosti u ocjeni da je od prioritetnog značaja za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvatsku razvijanje dobrosusjedskih odnosa i saradnje.

Vrlo je značajnom ocijenjena potpora Republike Hrvatske europskim i euroatlantskim integracijama BiH, i nastavak potpore u narednim koracima, posebice u razdoblju koje će uslijediti nakon predaje bh. odgovora na pitanja iz Upitnika Europske komisije.

Razmijenjena su mišljenja o aktualnoj situaciji u vezi s ispunjavanjem uvjeta iz Talina i aktivacijom Akcijskog plana za članstvo (MAP).

Zamjenik ministra Brkić je istaknuo da su bilateralni odnosi BiH i Hrvatske na najvišem stupnju međusobnog uvažavanja, te da se konstantno razvijaju i unapređuju.

Zahvalio je Hrvatskoj što je ove godine bila zemlja partner 20. međunarodnog sajma privrede u Mostaru, koji ima veliki značaj.

Sagovornici su se usuglasili da postoje brojne mogućnosti za unapređivanje i daljnje razvijanje bilateralnih odnosa u mnogim oblastima.

Zamjenik ministra Brkić je naglasio da su odnosi sa Hrvatskom, i drugim susjednim državama, jedan od vanjskopolitičkih prioriteta BiH i pozitivnim ocijenio susrete visokih i najviših dužnosnika regije.

Istaknuo je, održanu zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade R Hrvatske na kojoj je potpisano pet značajnih bilateralnih sporazuma čija će provedba doprinijeti poboljšanju uvjeta rada i života građana obje zemlje.

Zamjenik ministra je izrazio interes Bosne i Hercegovine za nastavkom rada međudržavnih povjerenstava za granice, jačanje gospodarske suradnje, kao i za skoro zaključivanje bilateralnih sporazuma koji su u različitim fazama pripreme.

Tokom konsultacija razmijenjene su informacije o aktualnoj situaciji u BiH i regiji, te razmijenjena iskustva i stajališta o pitanjima i temama od značaja za regiju jugoistočne Europe i same Europske unije.

Državna tajnica Bušić je izrazila zadovoljstvo dinamikom susreta na svim nivoima vlasti između dvije države.

Pozdravila je napredak koji je Bosna i Hercegovina postigla na putu prema Europskoj uniji i izrazila spremnost Hrvatske za daljnju potporu, pomoć i razmjenu iskustava iz pristupnih pregovora.

U tom kontekstu podržala je daljnji napredak u reformskim procesima u Bosni i Hercegovini. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,