Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bijedić razgovarao s Nikšićem: Hoće li GO SDP-a dozvoliti pregovore sa SDA za vlast u Tuzli

Preuzmite sliku

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić danas se u Tuzli sastao s predsjednikom odbora ove stranke u TK Enverom Bijedićem, a tema sastanka bila je mogućnost dopune odluke Glavnog odbora stranke koja bi stvorila mogućnost da tuzlanski ogranak dobije zeleno svjetlo za otvaranje pregovora s SDA vezano za formiranje vlasti u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH.

Kako saznaje portal Klix.ba, sastanku su pored Bijedića prisustvovali još i načelnici općina u Tuzlanskom kantonu, a koji su članovi SDP-a.

“Nikšić je čuo razloge zbog kojih bi bilo potrebno da SDP ne bude opozicija u naredne četiri godine. Za sljedeće korake je potrebno napraviti dopunu odluke Glavnog odbora SDP-a koja nas je u ovom trenutku praktično stavila u opoziciju. Dopuna bi se ogledala u tome da Glavni odbor SDP-a dozvoli mogućnost pregovaranja u Tuzlanskom kantonu”, rekao je Bijedić za Klix.ba.

Podsjećamo, Glavni odbor SDP-a ranije je donio odluku o tome da neće započinjati pregovore s nacionalnim strankama o formiranju vlasti državnom i federalnom nivou.

Sastanak vrha SDP-a i donošenje ovakve odluke uslijedilo je nakon pobuna ogranka SDP-a u Tuzlanskom kantonu, a koji je od početka zauzeo stav kako SDP u naredne četiri godine treba biti dio vlasti na državnom i federalnom nivou, posebno u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH, gdje je ova partija proglašena za pobjednika na općim izborima.

Nakon zvaničnog stava vrha stranke ponovo je uslijedila reakcija tuzlanskog SDP-a iz kojeg su zatražili da se razmotri mogućnost pregovaranja s etnonacionalnim strankama, u ovom slučaju s SDA.

Kako je potvrđeno za naš portal, u utorak, 5. marta, će biti održana sjednica Predsjedništva SDP-a, a eventualnu promjenu odluke o tome da SDP u Tuzlanskom kantonu može pregovarati s SDA jedino može donijeti Glavni odbor stranke.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,