Četvrtak, 18. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bijedić: Promjena trase autoputa Vc legalizuje treći entitet

Preuzmite sliku

Kantonalni odbor SDPBiH Tuzla saopćio je danas da nova trasa autoputa Vc, za koju se zalažu SDA i HDZ i koja je usvojena u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, u potpunosti slijedi liniju razgraničenja HVO-a i Armije BiH uspostavljene 1993. i 1994. godine.

 • “Dakle, nova trasa će ići po zamišljenoj granici trećeg entiteta i predstavlja prvi korak ka konačnoj podjeli BiH”, navodi se u saopćenju.

  SDP-ov zastupnik u federalnom parlamentu i bivši ministar prometa i komunikacija FBiH Enver Bijedić ocijenio je ovaj potez skandaloznim i šovinističkim.

  “Trasa za koju se zalažu Izetbegović i Čović se prije svega udaljava od aerodroma, prolazi kroz vinograde i obradive površine i ide preko rijeka Bune i Bunice. Osim što promjena trase nema nikakvog uporišta u struci i što ugrožava život lokalnog stanovništva u ekološkom, egzistencijalnom i svakom drugom obliku, ona predstavlja i prvi korak ka konačnoj podjeli BiH, a sve u režiji SDA i HDZ-a”, rekao je Bijedić.

  Dodao je da su u SDP-u protiv nove trase autoputa Vc jer ona, osim što nema nikakvog uporišta u struci, crta nove granice unutar BiH.

  “Trasa koridora Vc bi trebala i fizički podijeliti Mostar te postati kamen temeljac za dalju razgradnju BiH”, dodao je Bijedić.

  “Dom naroda Federacije BiH 9. februara bi trebao raspravljati o trasi Autoputa Vc kroz južni dio Mostara i usvajanjem nove trase ovjeriti dogovor Izetbegovića i Čovića o podjeli Mostara što je i prvi korak ka konačnoj podjeli BiH”, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću KO SDPBiH Tuzla.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje