Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bihaćkim medicinarima ne priznaju diplome

Preuzmite sliku

Ministarstvo obrazovanja USK odbilo je verifikovati diplome učenicima Srednje medicinske škole koja djeluje u sastavu Katoličkog školskog centra “Ivan Pavao Drugi” u Bihaću uz obrazloženje da ova školska ustanova nikada nije dobila sva potrebna zakonska odobrenja za rad, pišu Nezavisne novine.

U sklopu ove škole prije četiri godine započelo je školovanje za zanimanja medicinski tehničar i zubni tehničar, a ove godine 360 polaznika ovih zanimanja okončalo je obrazovni proces.

“Oni nemaju validno odobrenje za rad niti rješenje o nastavnim planovima i programima koje su izvodili i tek sad nakon četiri godine traže verifikaciju diploma. Mi stojimo na stanovištu da su prava djece neupitna i moramo na neki način naći rješenje za ovaj problem, ali na zakonit način”, istakao je Muhamed Ramić, ministar obrazovanja USK.

Prema njegovim riječima, ovo pitanje je delegirano Skupštini USK, koja bi uskoro trebalo da se o svemu izjasni.

Odgovornost za nastalo stanje prebacio je na ranije ministre koji su se nalazili na čelu ovog resora, ali i na rukovodstvo pomenute obrazovne ustanove koja je proteklih godina radila bez potrebnih saglasnosti i odobrenja.

U Katoličkom školskom centru, sa druge strane, ističu kako su sve vrijeme imali komunikaciju s Ministarstvom, te da su na vrijeme dostavili elaborat o osnivanju Srednje medicinske škole, kao i svu potrebnu dokumentaciju koja je tražena, te dobili načelnu saglasnost za rad.

Zbog nastale situacije, Ministarstvo je naložilo Katoličkom školskom centru da u narednu školsku godinu može vršiti upis u osnovnu školu i gimnaziju, ali ne i Srednju medicinsku školu. U međuvremenu, učenici koji su okončali školovanje i njihovi roditelji najavili su proteste.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje