Subota, 16. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bihać: Građani na protestu izrazili negodovanje zbog odluke o smještaju migranata u “Biru”

Preuzmite sliku

Vijest da će migranti danas biti vraćeni u prostor nekadašnje fabrike “Bira”, kod građana Bihaća, gradića na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, negativno je dočekana i zbog toga su se večeras okupili u najvećem broju dosad ispred ovog nekadašnjeg migrantskog centra.

Kako javlja reporter Anadolu Agency, skoro hiljadu ljudi iskazalo je na ovaj način negodovanje zbog odluke Vijeća ministara BiH da migrante iz kampa “Lipa”, koji je stradao u požaru prije nekoliko dana, smjesti u “Biru”.

Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona, i Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, kao i brojne ugledne ličnosti grada na Uni bili su prisutni na protestu.

“Krajina se večeras okupila ovdje da jednom zauvijek kaže ‘ne’, dosta je više bilo lomljenja kopalja preko krajiških leđa, jer ovo je problem, ne samo Bihaća već cijele Krajine. Tri godine mi bijemo bitku sa ilegalnim migrantima i tokom tog perioda smo pokazali dovoljno empatije. Nažalost, niko nas nije ozbiljno shvatio, niti je shvatio problem s kojim se nose Bihać i Krajina, i ovo je jednostvano eskaliralo među građanima koji više nisu mogli trpjeti to sve te su izašli da pošalju poruku da ‘Bira’ više ne može biti kamp za ilegalne migrante”, poručio je Adnan Habibija, bivši vijećnik u Gradskom vijeću Bihaća.

Među građanima su bili i mještani naselja Veliki Lug, u kojem se nalazi “Bira”. Skoro 90 dana se okupljaju ispred “Bire”.

“Uspjeli smo 1991. godine da odbranimo grad, evo, i ove ćemo 2021. godine to isto učiniti. Nema odmora ni večeras. Ovdje ćemo dočekati i Novu godinu, ali ne damo da migrante vrate u Biru”, rekao je Fadil Dizdarević, policajac u penziji.

Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona, napomenuo je kako je kroz ovaj kanton od početka migrantske krize do danas prošlo više od 100.000 migranata, da su građani Krajine do sada položili sve moguće testove humanitosti, ali da više jednostavno nisu mogli.

“Ovo je revolt građana na ovakvu vrstu nepravde, koja se ovom narodu čini već tri godine. Hvala Bogu da je večeras održana sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je rečeno da migranti neće u ‘Biru’, da će Oružane snage uspostaviti šatorsko naselje, dok se kamp ‘Lipa’ ne pripremi, jer su na taj način građani oslobođeni talačkog pritisaka kojeg su nosili 20 i više mjeseci dok je ‘Bira’ kamp bio u funkciji”, istako je Ružnić.

Dodao je kako vlasti od 2018. godine govore šta je potrebno činiti da bi se upravljalo migrantskom krizom i smatra da je nužno stvoriti koordinaciju svih učesnika u tom procesu.

“Moraju koorodinirati državne institucije sa entitetskim, a entitetske sa kantonalnim i općinskim. Jednostavno, ta se linija koordinacije mora napraviti, mora se koordinirati sa ostalim učesnicima i humanitarnim organizacijama da bi se adekvatno upravljalo migrantskom situacijom, a sve u cilju očuvanja dostojanstva naših građana i dostojanstva migranata. Zatim, mora se zatvoriti istočna granica, koja je propusna, i izmijeniti postojeći zakoni o strancima, ojačati rad Službe sa strancima i ovaj teret migracija razmjestiti na teritoriju cijele države, jer ne može Unsko-sanski kanton biti taj koji će jedini nositi teret ove krize. Eto, to je večeras poruka ovih građana”, kazao je Ružnić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,