Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

BiH: Žuto upozorenje zbog guste magle na području Sarajeva, Bihaća i Tuzle

Preuzmite sliku

Žuto upozorenje zbog guste magle izdato je za nekoliko područja u Bosni i Hercegovini.

Upozorenje zbog guste magle izdato je za područja Bihaća, Tuzle i Sarajeva.

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama u Bosni ima dosta magle.

Danas više oblačnosti u jutarnjim satima. Po kotlinama u Bosni će biti dugotrajne magle. Vjetar slab promjenljivog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između pet i 10, na jugu zemlje do 13 stepeni. U mjestima sa dugotrajnom maglom niža temeperatura zraka.

U Sarajevu dugotrajna magla. Najviša dnevna temperatura zraka oko četiri stepena.

U petak u većem dijelu Bosne će preovladavati dugotrajna magla ili niska naoblaka. Sunčanije na zapadu, jugozapadu Bosne, planinama i Hercegovini. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između minus tri i dva, na jugu zemlje od tri do sedam. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između dva i šest, u sunčanijim područjima od osam do 13 stepeni, prognoza je meteorologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZBiH).

U subotu u većem dijelu Bosne će preovladavati dugotrajna magla ili niska naoblaka. Sunčanije na zapadu, jugozapadu Bosne, planinama i Hercegovini. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između minus tri i dva, na jugu zemlje od tri do sedam. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između dva i sedam, u sunčanijim područjima od osam do 13 stepeni.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini se prognozira pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama u Bosni će biti i magle. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između minus dva i tri, na jugu zemlje od četiri do osam. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između četiri i devet, na jugu zemlje do 13 stepeni Celzijusa, prognoza je meteorologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZBiH).

Biometeorološka prognoza

Kod osjetljivih osoba tegobe će biti izraženije tokom mjestimično tmurnog i maglovitog jutra, naročito u unutrašnjosti države.

Nakon toga, uz povremene sunčane intervale u drugom dijelu dana i opšta slika će se postepeno popravljati. Sa večernjim satima temperature će ponovo opasti, stoga je preporučljivo posvetiti pažnju prikladnom odijevanju i zaštiti od hladnoće.

U gradskim sredinama moguće su epizode jače zagađenosti zraka, o čemu bi sve rizične grupe stanovništva također trebale povesti računa i umanjiti boravak na otvorenom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje