Subota, 28. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

BiH: Zbog ubistva najmanje 78 civila Bošnjaka na području Ključa u Banjoj Luci uhapšene dvije osobe

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine u Banjoj Luci slobode su lišene dvije osobe osumnjičene za ratni zločin protiv čovječnosti, saopštili su danas iz Tužilaštva BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

”Osumnjičeni su pod istragom zbog zločina u mjestu Velagići, općina Ključ i ubistva najmanje 78 civila bošnjačke nacionalnosti, u junu 1992. godine. Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA, na području Banja Luke, locirali su, identificirali i lišili slobode osumnjičene Boško Unčanin, rođen 1969. godine u Prijedoru i Dragan Despot, rođen 1964. godine, u Laništu, Ključ”, istakli su iz Tužilaštva BiH, nadalje dodavši:

”Navedeni osumnjičeni pod istragom su Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičeni su da su, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na širem području Bosanske Krajine, u svojstvu pripadnika VRS, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. Oni se terete da su, dana 1. juna 1992. godine, u mjestu Velagići, općina Ključ, lično i izravno, zajedno sa drugim osobama, a po prethodnom dogovoru, istjerali napolje civile bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatočeni u zgradi osnovne škole. Istjeranim civilima bilo je naređeno da se postroje ispred škole, nakon čega su optuženi zajedno sa drugim osobama, pucajući iz automatskog vatrenog oružja, izvršili strijeljanje i ubistvo najmanje 78 žrtava, čija tijela su prevežena kamionima i zakopana u masovnu grobnicu, da bi neposredno nakon rata, 1996. godine, posmrtni ostaci bili pronađeni i ekshumirani iz masovne grobnice Lanište II”.

Osumnjičeni se terete da su počinili krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

”Tokom dana, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, koji će ih ispitati, te nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,