Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

BiH: Za izgradnju dionice Tarčin – Ivan grant EU od 11,8 miliona eura

Preuzmite sliku

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktor Evropske investicijske banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Matteo Rivellini potpisali su sporazum o grantu Europske unije (EU) u vrijednosti 11,78 miliona eura za izgradnju poddionice Tarčin – Ivan na autoputu 5 c, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ugovor o grantu za financiranje izgradnje autoceste na koridoru Vc potpisan je korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju virusa COVID-19.

‘Zahvaljujući ovim grant sredstvima Europske unije bit će financirani radovi na izgradnju nove dionice autoceste približne duljine 4,9 kilometara, uključujući dva mosta i odmorište na dionici Tarčin – ulaz u tunel Ivan’, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Bevanda je ocijenio da je ovo projekt koji nije značajan samo za BiH nego i za regionalno povezivanje jer je dio Paneuropskog koridora 5 c koji vodi ka Jadranskom moru.

‘Ovo je projekt koji će dodatno približiti Sarajevo i Mostar i skratit će udaljenost na ovoj dionici spajanjem ceste M17 s koridorom 5 c. Osim bržeg i ugodnijeg putovanja izgradnjom ove moderne ceste otvara se i ekonomska perspektiva i poboljšava zaštita okoliša’, naglasio je Bevanda nakon potpisivanja ugovora.

Projekt će implementirati JP Autoceste Federacije BiH, a dio je ukupnog ulaganja kroz kredite EIB-a i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,