Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

BiH uz Palestinu: U Sarajevu održan skup podrške palestinskom narodu

Preuzmite sliku

Na platou preko puta Vijećnice u Sarajevu danas je održan “Skup podrške palestinskom narodu” na kojem se okupilo više od hiljadu građana, javlja Anadolu Agency (AA).

Okupljeni, noseći zastave Palestine i Bosne i Hercegovine, poručili su kako ovim protestom žele poslati poruku podrške Palestincima koji se decenijama suočavaju s izraelskim nasiljem i napadima.

Okupljeni građani, koji su pristigli iz mnogih gradova BiH, također su držali transparente s natpisima “Bojkotovati Izrael”, “Bosna i Hercegovina je uz Palestinu” i “Pravda za Palestinu”.

Ambasador Palestine u BiH Rezeq Namoora u obraćanju okupljenim građanima istakao je da je ovaj skup u Sarajeva najbolje pokazao da narod Palestine nije usamljen u svojoj borbi za pravdu i slobodu.

 • “Odavde, iz srca Sarajeva šaljemo naše najiskrenije osjećaje svakom šehidu, ranjeniku i svakom Palestincu u Palestini. Privremeno je došlo do obustave vatre i krvoprolića, ali tu je i dalje izraelska okupacija palestinske zemlje. Palestina će pobijediti. Palestina će biti slobodna”, kazao je ambasador Namoora.

  Ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin izjavio je da je vrlo važno iskazati solidarnost s Palestinom i Palestincima.

  “Ovdje smo danas zajedno s narodom Bosne i Hercegovine pokazali solidarnost prema napaćenom palestinskom narodu. Ovdje su se danas prisjetili i našeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Turska će uvijek biti uz palestinski narod. Želimo da što prije prestane nasilje i progon prema palestinskom narodu”, kazao je Girgin.

  Alija Redžić, predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” Grada Zenice, posebno je pohvalio ulogu Turske u podršci Palestini.

  “Živjela Turska i živio predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan. Jedini lider u svijetu u kojeg se možemo pouzdati. Nepravda prema palestinskom narodu traje preko 70 godina. Mi nismo teroristi, mi smo muslimani. Imamo vjeru koja zabranjuje ono što nam stavljate na teret. Pozivamo međunarodnu zajednicu, prije svega Sjedinjene Američke Države, da više ne govore da Izrael ima pravo da se brani. Je li od djece koja su ubijena?”, poručio je Redžić u obraćanju.

  Selim Somun, jedan od učesnika skupa, kazao je da je svojim dolaskom želio pokazati narodu Palestine da nije sam u nepravdi i nasilju koje nad njima provodi Izrael.

  “Došli smo da pružimo podršku palestinskom narodu. Dosta je više licemjerja Zapada i Evrope, sve nam lažu. Izrael se ne brani, Izrael napada. Izrael je okupator. Jedina zemlja u svijetu koja za svoje zločine ne odgovara”, rekao je.

  Učesnik skupa Davud Račić iz Sarajeva je poručio da je također došao da iskaže solidarnost s palestinskim narodom.

  “Došao sam danas da podržim narod Palestine protiv genocidaša Izraela, protiv države koja je izgrađena na genocidu nad narodom Palestine. I mi smo to ovdje isto preživjeli, moji roditelji su to preživjeli. Zato smo došli da se solidarišemo s palestinskim narodom”, kazao je ovaj mladić.

  Hidajeta Čomor iz Sarajeva je istakla da je došla na skup kako bi podržala Palestince u njihovoj borbi za slobodu.

  “Kao i svaki normalan čovjek osnovni cilj treba da nam bude sloboda. Nažalost, slike koje vidimo iz Palestine su poraz za čovječanstvo. Poražavajuće je da jedan narod ubija jedan drugi narod samo da im oduzme zemlju”, rekla je ova učesnica skupa.

  U saopćenju iz Palestinske zajednice u BiH ranije je navedeno da se skup organizuje povodom nemilosrdne izrealske agresije na Pojas Gaze te napada na Palestince na okupiranoj Zapadnoj Obali i Al-Qudsu (Jerusalem).

  Izrael i Hamas su uz posredstvo Egipta u četvrtak navečer dogovorili prekid vatre, čime su okončani višednevni izraelski napadi na Gazu. Tokom izraelskih napada u Gazi od 10. maja ubijeno je najmanje 248 osoba, među kojima je bilo 66 djece i 39 žena.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,