Ponedjeljak, 15. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

BiH: Ukinut policijski čas u RS-u, dozvoljena proslava matura

Preuzmite sliku

Republički štab za vanredne situacije danas je donio odluku o ukidanju policijskog časa na teritoriji bh. entiteta Republika Srpska, javlja Anadolu Agency (AA).

Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave RS, izjavila je da je ova odluka donesena obzirom da je juče u Narodnoj skupštini RS izglasana odluka o ukidanju vanrednog stanja.

 • Ona je najavila da će biti i korekcija kada je u pitanju rad ugostiteljskih, trgovinskih i drugih objekata, ali da će svi će dobiti pisanu instrukciju o promjenama, a dok se to ne desi ostaju pravila o radnom vremenu kakva su danas na snazi.

  Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS rekla je da je na današnjoj sjednici štaba donesena odluka kojom se završnim razredima osnovnih i srednjih škola omogućava proslava matura od 1. juna, u uslovima u skladu sa propisanim mjerama, odnosno da na javnom skupu može biti do 50 osoba. Direktori škola zaduženi su za provođenje ovog zaključka i moraju voditi računa da se ne prelazi ovaj broj.

  Natalija Tribvić rekla je da će biti moguće da po jedan ili dva razreda proslavljaju maturu zajedno, a ukoliko dođe do promjena preporuka Instituta za javno zdravstvo doći će i do izmjena ovog zaključka.

  Lejla Rešić rekla je i da od danas lokalne zajednice ne moraju tražiti saglasnost Republičkog štaba za vanredne situacije za održavanje sjednica skupština, već ih mogu održavati poštujući preporuke Instituta.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,